Live

Greta Thunberg debarcă la Lisabona după ce a traversat Atlanticul pe un velier al unei românce

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Facebook

Tânăra activistă de mediu suedeză Greta Thunberg urmează să debarce marţi dimineaţă la Lisabona, după ce a traversat Atlanticul pe un catamaran, şi să meargă apoi la Madrid pentru a participa la cea de-a 25-a Conferinţă ONU asupra Climei, au afirmat luni surse din anturajul ei, relatează AFP.

Adolescenta de 16 ani, reprezentată a luptei împotriva încălzirii globale care refuză să călătorească cu avionul, a traversat prima oară Oceanul Atlantic la bordul unui iaht cu zero emisii poluante pentru a merge la summitul ONU asupra climei din septembrie de la New York şi la Conferinţa ONU asupra Climei (COP25) care fusese iniţial programată să aibă loc în Chile.

Însă, ţara latino-americană a renunţat să mai găzduiască această reuniune din cauza protestelor violente, soldate cu circa 20 de morţi, summitul fiind mutat în Spania.

Greta Thunberg a trebuit astfel să se întoarcă în Europa la bordul unui catamaran de 14 metri numit 'La Vagabonde', care a plecat pe 13 noiembrie din Hampton, Virginia (estul SUA).

După ce a parcurs peste 5.500 de kilometri, barca aparţinând unui tânăr cuplu australian este aşteptată marţi, începând cu ora 08:00 (locală şi GMT), în portul din Lisabona, a comunicat anturajul suedezei.

Echipajul, din care face parte şi navigatoarea britanică Nikki Henderson, va fi întâmpinat de primarul Lisabonei Fernando Medina şi de tinerii activişti portughezi inspiraţi de Greta.

Adolescenta va vorbi apoi cu presa. Ea urmează să părăsească Portugalia marţi seara şi să ia trenul spre Madrid pentru a ajunge la conferinţa COP25.

Summitul asupra Climei, care ar trebui să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică, a început luni la Madrid în prezenţa a 50 de şefi de stat sau de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2024 va fi anul cel mai călduros de la începutul înregistrărilor meteorologice, spun oamenii de știință ai UE

România a înregistrat în vara lui 2024 temperaturi peste media ultimului deceniu: „Situaţia se poate înrăutăţi” (raport)

Care sunt principalele puncte ale acordului încheiat în Baku, la COP29, summitul anual al ONU pentru climă

Partenerii noștri