Live

Grecia și marea confruntare cu „Zorba”, un ciclon rar întâlnit

Data publicării:

Grecia se pregătește să înfrunte un ciclon tropical rar întâlnit în Marea Mediterană. Furtuna a lovit deja insulele din sudul ţării şi va ajunge sâmbătă pe continent cu rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră. Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă românilor aflaţi acum în Grecia să se întoarcă mai devreme acasă.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: „Mai sunt doar câteva ore până când ciclonul care s-a format în Marea Mediterană va lovi continentul şi, implicit, partea de sud-vest a Greciei. Sâmbătă, se aşteaptă rafale de până la 100 km/h şi valuri de 10 metri. Vântul bate foarte, foarte tare, sunt valuri destul de puternice în acest moment pe mare. Un sezon stricat de vreme pentru greci, un sezon de la care aveau foarte mari aşteptări, era prima vară după recesiune în care sperau ca afluxul foarte mari de turişti să le aducă venuituri însemnate”.

Adrian Cojocaru este unul dintre sutele de turişti evacuaţi înainte ca ciclonul tropical să se dezlănţuie. Autorităţile au interzis plecarea vapoarelor din mai multe porturi şi au închis şcolile din regiunea Atenei.

Citiți și:  Furtună de puterea unui uragan. Românii din Grecia, avertizați să se întoarcă de urgență în țară

Botezat Zorba, ciclonul mediteranean vizează sudul Mării Ionice, Peninsula Peloponez în est și sud, dar și Creta, insulele Ciclade şi estul zonei continentale. Vorbim de o furtună mult mai puternică decât cele formate în mod normal în regiune, iar locuitorii au profitat de ultimele momente de acalmie, înainte ca ciclonul să lovească.

„În această perioadă, timp de câteva ore, vapoarele care aduc turişti înspre şi dinspre insulele greceşti înapoi pe continent au profitat de o fereastră de timp ceva mai bună, marea e un pic mai liniştită şi vapoarele au plecat din nou spre continent, cu sute de turişti care au rămas blocaţi în porturi sau hoteluri”, a relatat Adrian Cojocaru.

Mai multe linii maritime au fost închise, în timp ce cursele aeriene aterizează sau decolează cu întârziere, din cauza furtunii. Meteorologii spun că vântul puternic şi valurile uriaşe nu vor fi singurele probleme cu care se vor confrunta grecii.

Mihai Timu, meteorolog ANM:Va duce la probleme cel puţin pe zonele costiere din estul-sudul Greciei, vestul Turciei, pentru ca acolo avem și un relief mai înalt, avem munți, dealuri, iar această cantitate de apă nu va putea să intre în pământ toată, vor apărea scurgeri pe versanți și cu siguranță vor fi și probleme de ordin hidrologic”.

Citiți și:  Fenomen meteo extrem de rar în Europa. O furtună-hibrid va lovi continentul

În Atena, autorităţile au ordonat închiderea şcolilor. Şi tot în capitală, pompierii au primit sute de apeluri pentru tăierea unor copaci, care riscau să fie doborâţi de vânt peste oameni, case sau maşini.

 

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbat arestat după o explozie mortală, la Atena. Avertismentul polițiștilor din Grecia „o nouă generație de teroriști”

Veneția va extinde taxarea turiștilor și în 2025. Ce speră primarul să obțină

Autoritățile din Grecia au identificat transferuri suspecte de sume mari de bani efectuate de preoţi catolici către cluburi de noapte

Ciclonul Dana se apropie de India. Peste un milion de oameni sunt evacuați din calea furtunii

Partenerii noștri