Live

Granița UE cu Turcia a fost controlată de mafie, avertizează guvernul demis al Bulgariei (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Mininstrul bulgar al finanțelor a spus că actele de corupție de la vama Kapitan Andreevo, dintre Bulgaria și Turcia, au prejudiciat statul cu 2.500 de euro pe oră, sau aproape 22 de milioane de euro pe an. Foto: Profimedia Images

Guvernul demis al Bulgariei se folosește de ultimele sale zile la conducerea țării pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu felul în care mafioții ce ar fi preluat controlul unui punct de trecere a frontierei UE periclitează importurile de alimente și încalcă standardele comune ale pieței europene, scrie Politico.

Vama Kapitan Andreevo de la granița Bulgariei cu Turcia este recunoscută ca fiind un loc propice pentru traficul de droguri care sunt introduse în Uniunea Europeană și un loc unde importatorii sunt șantajați.

Guvernul reformist al Bulgariei, care a supraviețuit puțin timp după ce s-a lansat într-o luptă anticorupție, a scos în evidență felul în care un grup criminal a reușit, în timpul administrațiilor politice precedente, să permită tranzitul de cantități mari de alimente care nu au fost verificate înainte de a intra în Uniunea Europeană.

Premierul Kiril Petkov a venit la putere cu doar șapte luni în urmă având o platformă anticorupție și și-a anunțat demisia săptămâna trecută după ce a pierdut o moțiune de cenzură în parlament.

Prin lupta sa împotriva crimei organizate și decizia de a expulza 70 de diplomați și spioni ruși, Petkov încearcă să se delimiteze cât mai mult de fostele administrații care și-au pătat reputația prin prisma legăturilor pe care le aveau atât cu rețelele criminale, cât și cu Kremlinul. Foto: Profimedia Images

Aliații săi, care vor rămâne în funcție până la investirea unui nou guvern, au accelerat demersurile unei campanii publice împotriva grupului de crimă organizată care activează la frontieră.

Miniștrii bulgari, amenințați de mafia care controlează punctul de frontieră al UE

Inițiativa de eradicare a corupției în stil mafiot de la granița Bulgariei – o problemă veche din cauza căreia țării vecine nu i s-a permis să se alăture zonei Schengen – vine într-o perioadă în care partidul lui Petkov se pregătește de alegerile generale care ar putea avea loc la toamnă.

Prin lupta sa împotriva crimei organizate și decizia de a expulza 70 de diplomați și spioni ruși, Petkov încearcă să se delimiteze cât mai mult de fostele administrații care și-au pătat reputația prin prisma legăturilor pe care le aveau atât cu rețelele criminale, cât și cu Kremlinul.

Pentru a ilustra mai bine dificultățile pe care lupta împotriva mafiei o presupune, Ivan Hristanov, ministrul adjunct al agriculturii și persoana care se ocupă de campania anticorupție de la punctul de trecere a graniței Kapitan Andreevo, a povestit pentru Politico cum a ajuns să fie păzit în mod constant din cauza amenințărilor pe care el și familia sa le-au primit.

„Am primit un mesaj din partea mafioților”, a spus Hristanov. „Era ca un fel de întrebare: O să fim în război cu tine? Sau facem pace?”

Investigația guvernului bulgar se concentrează pe un grup de crimă organizată care se folosește de monopolul pe care îl deține asupra uneia dintre cele mai aglomerate vămi pentru a facilita comerțul ilicit și pentru a permite produselor alimentare să intre pe piața europeană cu toate că, în mod normal, ar fi trebuit refuzate sau distruse pentru că nu sunt conforme standardelor UE.

Proteste anticorupție în Bulgaria în 2020. Foto: Profimedia Images

Assen Vasilev, mininstrul finanțelor, a publicat un raport în care se estimează că actele de corupție de la vama Kapitan Andreevo au prejudiciat statul cu 2.500 de euro pe oră, sau aproape 22 de milioane de euro pe an.

Într-o apariție la televiziunea bulgară, Vasilev a spus că Kapitan Andreevo a operat în esență ca o „vamă privată” timp de un deceniu. Criminalii au luat mită și au șantajat multe companii fără nicio opoziție din partea autorităților, potrivit oficialilor.

„Există dovezi că alimentele nu erau supuse unui control adecvat”, a spus și Hristanov. „Intrau în Uniunea Europeană și ajungeau pe masa Europei gata de consum”. Ministrul adjunct a spus că, cel mai probabil, produsele care au intrat în UE aveau un nivel anormal de pesticide.

Șantaj și acte de sabotaj la granița Bulgariei cu Turcia

Guvernul bulgar a readus vama sub controlul său și a cerut ajutor din partea guvernelor și organizațiilor străine.

„În ultimii 10 ani, la Kapitan Andreevo totul a funcționat într-un conflict de interese flagrant, ceea ce nu a fost nici în beneficiul sănătății bulgarilor și nici cel al cetățenilor UE”, a spus Hristo Daskalov, directorul executiv al Agenției pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria.

Situația de la Kapitan Andreevo era un „secret public”, a spus și Konstantin Baciski, un parlamentar bulgar din partidul „Cotinuăm Schimbarea” al lui Petkov. „În trecut, toată lumea știa, dar nimeni nu dorea să investigheze [adevărul] până acum șapte luni.”

Vama Kapitan Andreevo de la granița Bulgariei cu Turcia este recunoscută ca fiind un loc propice pentru traficul de droguri care sunt introduse în Uniunea Europeană și un loc unde importatorii sunt șantajați. Foto: Profimedia Images

Granița Bulgariei cu Turcia a fost un subiect controversat de mai mulți ani, iar problemele au fost în mare parte ignorate atât în țara vecină, cât și în restul spațiului UE.

După o perioadă de tranziție de la administrarea privată a frontierei la o administrarea de către stat, în care guvernul bulgar a avut de înfruntat acte de sabotaj și o rezistență acerbă, Daskalov a spus că oficialii sunt acum în procesul de a construi un nou laborator gestionat de stat la graniță și de a anagaja personalul necesar.

Răzbunarea mafioților cu ajutorul procurorilor

Principala provocare pentru guvernul reformist al Bulgariei este că trebuie să își desfășoare activitatea într-un „stat capturat” în care sistemul judiciar închide ochii în fața cazurilor importante în care sunt implicate marile organizații mafiote.

Oficialii din guvernul lui Petkov se tem că vor fi ținta răzbunării membrilor crimei organizate și a procurorilor din cauza eforturilor de a scoate în evidență problemele de la graniță.

Fostul premier Boiko Borisov și procurorii bulgari au fost acuzați că au susținut interesele mafiei. Foto: Profimedia Images

„Am o grămadă de dovezi aici”, a spus Hristanov, care s-a plâns că acest lucru nu a fost luat în considerare de procurori, care nu i-au adresat „nici măcar o întrebare”.

„Suntem foarte, foarte siguri că odată ce nu mai suntem la putere, [procurorii] ne vor vâna pe noi în loc să caute grupurile [criminale] care au creat acest întreg sistem”, a spus Hristanov. „Mă îngrijorează acest lucru? Da, bineînțeles.”

Procurorii bulgari și partidul fostului premier Boiko Borisov, GERB, care a dominat sistemul politic al țării pentru mai bine de un deceniu, au fost ținta unor proteste de anvergură în 2020, atunci când manifestanții au acuzat sistmeul judiciar și guvernul că au susținut interesele mafiei.

În timp ce Borisov a pierdut puterea anul trecut, poziția foarte importantă a procurorului-șef este protejată de orice interferență politică, iar acesta a refuzat să cedeze presiunii de a-și da demisia venită din partea guvernului lui Peskov.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lavrov îl ceartă pe Erdogan pentru ajutorul oferit Ucrainei: „Nu poate decât să ne surprindă”

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Borrell: Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa Europei

Politico: Europa este pierzătoare, indiferent de cine câștigă cursa pentru Casa Albă. De ce SUA se îndepărtează tot mai mult de UE

Partenerii noștri