Germania cere o reformă radicală a UE: să nu mai existe drept de veto și câte un comisar pentru fiecare țară
Uniunea Europeană trebuie să adopte reforme îndrăznețe în timp ce se pregătește pentru extindere, a spus miercuri ministrul german de externe Annalena Baerbock. În vederea primirii de noi membri până la finalul acestui deceniu, Baerbock a propus, printre altele, eliminarea sistemului care acordă tuturor celor 27 de țări câte un comisar, o opțiune care ar putea alarma statele mai mici din UE, scrie Politico.
„Parlamentul și Comisia Europeană nu pot fi lăsate să crească și să crească, să devină tot mai mari”, a spus Baerbock la o întâlnire a miniștrilor de externe și alți reprezentanți ai UE și academicieni la Berlin.
„Trebuie să luăm decizii curajoase. O țară ca Germania, spre exemplu – suntem gata să renunțăm la propriul nostru comisar pentru o perioadă limitată de timp.”
O variantă ar fi împărțirea portofoliilor mai importante ale Comisiei între mai multe țări membre, a spus Baerbock.
În plus, membra partidului Verde a propus modificarea regulii „unanimității” care oferă drept de veto fiecărui stat membru pentru a opri inițiativele UE, astfel încât, în anumite cazuri precum în problemele legate de politica externă și fiscalitate, acest lucru să nu mai fie posibil.
Comentariile făcute de Baerbock vin într-o perioadă în care se dezbate din ce în ce mai mult subiectul extinderii Uniunii Europene, la care țări ca Ucraina și statele din Balcanii de Vest doresc să adere, înainte de un summit crucial cu liderii UE programat pentru luna următoare la Bruxelles.
„Este o situația întâlnită o dată în viață pentru noi”, a spus Baerbock, scoțând în evidență apetitul renăscut pentru extindere în rândul statelor membre UE de când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina.
Baerbock a propus chiar ca țările care se pregătesc să adere să poată participa la întâlnirile Consiliului European înainte de a deveni membri cu acte în regulă.
„Ar trebui să ne asigurăm că oamenii din aceste țări, în special tinerii, au ocazia de a participa la avantajele Uniunii Europene de la primele etape, încă dinainte ca țara lor să devină membru cu drepturi depline.”
Acest lucru ar putea însemna că studenți din țări ca Macedonia de Nord, Serbia sau Turcia pot participa la programele Erasmus pentru studenți sau ca taxele de roaming să fie reduse și procedurile de dobândire a vizei să fie simplificate pentru cetățenii țărilor candidate la aderare.
Accesarea fondurilor UE ar trebui legată de respectarea statului de drept, a mai adăugat Baerbock, care a cerut o mai bună coordonare în cadrul departamentului de politică externă a Uniunii Europene – Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) și în Comisia Europeană și a pledat pentru o politică externă europeană mai hotărâtă.
În privința războiului Israel-Hamas, însă, Baerbock a recunoscut că UE rămâne destul de divizată. „Jucăm diferite roluri și adoptăm diferite poziții... nu a fost întotdeauna ușor să găsim un limbaj comun pe tema asta. Nu există răspunsuri ușoare. Lupta pentru găsirea unui compromis va face întotdeauna parte din Uniunea Europeană.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News