Live

Franța are o tehnologie militară pe care toată lumea și-o dorește. Ce este Ground Master și de ce este crucial pentru apărarea Europei

Data actualizării: Data publicării:
Radarele Ground Master de la Thales sunt proiectate pentru a detecta și identifica avioane de luptă, rachete și elicoptere, fiind dotate și cu noi capacități de a distinge dronele de păsări. Foto: Profimedia Images

O fabrică aflată la 50 de kilometri de Paris va dubla producția uneia dintre cele mai bine vândute echipamente militare ale Franței – radarele de supraveghere aeriană Ground Master, scrie Politico. În timp ce guvernele europene tratează tot mai serios problema armatelor care trebuie să fie pregătite pentru un eventual război și Ucraina își continuă lupta pentru supraviețuire împotriva Rusiei, radarele de acest tip devin o necesitate absolută pentru apărarea Europei.

Creșterea producției în domeniul apărării este un rezultat al presiunii puse de președintele francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul din Ucraina, al nevoii de a moderniza armatele europene după mulți ani de uitare, precum și al cererii în creștere pentru astfel de echipamente din întreaga lume.

Radarele Ground Master de la Thales sunt proiectate pentru a detecta și identifica avioane de luptă, rachete și elicoptere, fiind dotate și cu noi capacități de a distinge dronele de păsări.

De la Limours, orășelul unde se află fabrica Thales, radarul GM 400 Alpha de 30 de milioane de euro poate detecta avioane care zboară deasupra orașului Bordeaux, aflat la 500 de kilometri depărtare. GM 200 are o rază de acțiune mai mică – între 250 și 350 de kilometri.

Noul sistem Ground Master 400 poate detecta ținte aflate chiar și la 500 de kilometri distanță. Foto: Profimedia Images

Thales, o companie controlată de statul Francez și producătorul de avioane de luptă Dassault Aviation, este lider în Europa la producția de radare și ocupă locul trei în lume, după Lockheed Martin și Raytheon, din SUA.

Compania franceză a vândut 200 de radare GM în 32 de țări din toată lumea, începând din 2008, 40 dintre echipamente fiind vândute doar în anul 2023. Ucraina a cumpărat, de asemenea, un sistem GM 200 anul trecut.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul francez a îndemnat companiile să producă mai multe arme, mai rapid și mai ieftin. Realitatea, însă, este ceva mai complicată.

„Este un proces în desfășurare. Până acum, produceam în jur de 10 radare pe an, acum ținta este peste 20 pe an.” „Avem nevoie de o sincronizare perfectă a primirii echipamentelor pentru a evita risipa și așteptarea”, au explicat doi manageri ai fabricii din Limours.

Cameră de testare a unui sistem Ground Master 200 din fabrica de la Limours. Foto: Profimedia Images

O altă problemă este atragerea muncitorilor calificați, care ar fi mult mai ușor de cooptat dacă fabrica s-ar fi aflat într-unul dintre cartierele elegante ale Parisului.

Sistemele GM de la Thales, care sunt mobile și montate de obicei pe camioane, sunt capabile să detecteze ținte de la altitudini foarte înalte până la altitudini foarte joase. Radarele pot urmări orice, de la avioane tactice foarte manevrabile care zboară la mică înălțime și până la aparate neconvenționale, precum drone sau rachete de croazieră.

„Este ca și când îți privești grădina pe întuneric cu o lanternă”, a spus unul dintre managerii fabricii. Acum, cu noile inovații în tehnologie, „este ca și când ai avea 15 lanterne cu care privești în același timp.”

Printre clienții francezilor se numără țări precum Indonezia, care a cumpărat 13 GM 400 Alpha anul trecut, Maroc, dar și clienți din Europa, precum Olanda, unde Thales are deja o fabrică de radare, Danemarca, Finlanda și Estonia.

Thales a vândut 200 de radare GM în 32 de țări din toată lumea, inclusiv Republicii Moldova și Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Radarele Thales reprezintă un element cheie al planului Franței de a îmbunătăți relațiile în domeniul apărării cu țări care s-au aflat de obicei în sfera de influență a Rusiei.

În ultimele luni, Parisul a vândut trei sisteme GM 200 Armeniei și un sistem Republicii Moldova – prima dată când țara a cumpărat echipament militar occidental. Moldova urmează să primească încă un radar cumpărat cu fonduri UE din Instrumentul european pentru pace (EPF).

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Ciucă spune că nu a cerut „vreodată” informări legate de întâlnirile lui George Simion cu spioni ruși. „Pentru mine a fost clar”

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Franța-Israel, meci „de mare risc”. Mii de polițiști mobilizați în Paris după ce manifestanții pro-palestinieni au anunțat un protest

Partenerii noștri