FOTOGALERIE. Erdogan a inaugurat o moschee gigantică la Koln
Preşedintele Turciei şi-a încheiat vizita în Germania cu inaugurarea celei mai mari moschei din această ţară. Şeful statului turc, care se bucură de puteri sporite de la începutul noului său mandat, în iulie, a inaugurat sâmbătă după-amiaza, împreună cu soţia, acest impozant lăcaş de cult, unul dintre cele mai mari din Europa, finanţat de Uniunea afacerilor turco-islamice (DITIB), o organizație care are legături strânse cu puterea turcă.
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Un tânăr a înjunghiat cel puțin 5 oameni la o moschee din Turcia. A filmat atacul și a postat imaginile pe X
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Recep Erdogan a ajuns la Koln în mijlocul unui impresionant aparat de securitate. Înconjurat de bodyguarzi, liderul de la Ankara a participat la deschiderea lăcaşului de cult. S-a declarat mândru de moschee, o construcţie de 4.500 de metri pătraţi, cu pereţi din sticlă şi două minarete de 55 de metri. A costat peste 17 milioane de euro şi poate găzdui două mii de credincioşi, dar nu e deloc pe placul locuitorilor oraşului.
De altfel, Erdogan a fost întâmpinat cu proteste în Koln, unde mii de oameni au manifestat împotriva politicilor sale.
Boicot
În plus, primarul a lipsit de la inaugurare, un nou semn al răcelii de care preşedintele turc a avut parte în timpul vizitei în Germania.
Deşi planurile iniţiale ale municipalităţii prevedeau participarea la eveniment a până la 25.000 de persoane, un dispozitiv de securitate strict a împiedicat atât susţinătorii, cât şi contestatarii înaltului oaspete să se apropie de cea mai mare moschee din Germania. Lăcaşul de cult construit din beton şi sticlă, cu o cupolă de 36 de metri, a fost finanţat de o organizaţie islamică apropiată de statul turc.
Nu a fost prezent nici şeful guvernului landului Renania de Nord- Westfalia, Armin Laschet, care şi-a justificat absenţa prin necesitatea de a separa statul de religie.
Controverse
Moscheea este proiectată într-un stil arhitectural atipic pentru otomani, cu pereți de sticlă, două minarete și un dom. Moscheea va avea și un bazar, precum și alte zone seculare destinate interacțiunilor interreligioase. Este una dintre cele mai mari moschei din Europa și cea mai mare din Germania și a stârnit nemulțumiri și critici tocmai din cauza mărimii ei, în special din cauza înălțimii minaretelor.
Şantierul a fost deschis în 2009 şi, în pofida numeroaselor opoziţii şi controverse locale, primii credincioşi au putut să se roage în ea la începutul lui 2017, înainte de inaugurarea oficială a lui Erdogan de sâmbătă.
Edificiul este menit să încarneze deschiderea, potrivit arhitectului său, Paul Böhm. Situată în cartierul Ehrenfeld, nu departe de turnul televiziunii din Koln, impozanta clădire are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi.
Urmăriți mai jos o galerie foto de la inaugurarea moscheii. Imaginile au fost postate pe site-ul Guvernului turc (clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte):
Erdogan, primit cu răceală de oficialii germani
Recep Erdogan a declarat la inaugurarea moscheii din Koln că vizita în Germania a fost „fructuoasă şi de succes”, a venit într-o perioadă „critică” şi a subliniat nevoia „de a trece peste diferenţe şi de concentrare asupra intereselor comune”.
Vineri seara, la recepţia în onoarea sa oferită de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, liderul de la Ankara a avut însă o poziţie mult mai puţin amicală; potrivit unor martori citaţi de Reuters, el s-a abătut de la discursul pregătit şi a acuzat Germania că găzduieşte terorişti. Ca urmare, sâmbătă, cotidianul de mare tiraj „Bild” a titrat: „Discurs al urii împotriva Germaniei”.
Ceva mai devreme, vineri, după întâlnirea cu Erdogan, cancelarul german Angela Merkel recunoscuse că între cele două părţi persistă „dezacorduri profunde”. Erdogan s-a întâlnit vineri cu Angela Merkel, după care a fost invitat la un banchet boicotat de o parte a clasei politice germane, inclusiv de cancelar. Cei doi lideri s-au întâlnit, însă, sâmbătă dimineaţa şi au luat micul dejun împreună, după care Erdogan a plecat la Koln.
Norbert Roettgen, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Berlin, a apreciat că vizita președintelui turc a fost prematură.
Printre alte subiecte sensibile, preşedintele turc a insistat, inclusiv la Köln, asupra combaterii „teroriştilor” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi a susţinătorilor clericului Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite, despre care Ankara susţine că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.
Aproximativ 2.000 de opozanţi ai preşedintelui turc - inclusiv numeroşi kurzi - au manifestat la Koln sub cuvântul de ordine „Erdogan nu este binevenit”. Pe de altă parte, și sute de susţinători ai şefului statului, care au agitat steaguri turce, s-au mobilizat, la rândul lor.
Susținere pentru fotbalistul Mesut Ozil
În discursul de la inaugurarea moscheii, președintele turc şi-a exprimat din nou susţinerea faţă de fotbalistul german de origine turcă Mesut Özil, „dat la o parte”, spune el, din cauza originii sale. Jucătorul a plecat de la echipa națională acuzând de rasism o parte a federaţiei germane. El s-a aflat în centrul unei polemici după ce a pozat, în plină campanie prezidenţială turcă, cu Erdogan.
(surse: Agerpres, Digi24, News.ro)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News