Live

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, reținut de poliție

Data actualizării: Data publicării:
Carlos Alvarez/Getty Images

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut de poliţie, în scandalul finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007.

El este acuzat că a primit bani din partea fostului dictator libian Muammar Gaddafi. Ar fi vorba, mai exact, de o sumă de 50 milioane de euro, pe care Sarkozy i-ar fi primit printr-un intermediar. Acum, presa franceză scrie că fostul lider de la Elysée ar fi în arestul poliţiei din Nanterre, unde şi-ar putea petrece următoarele 48 de ore, timp în care va fi audiat.  El ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

Le Monde, citat de News.ro, precizează că este „prima oară când Nicolas Sarkozy este audiat, după deschiderea unei proceduri judiciare pe acest subiect în aprilie 2017”.

Fostul şef de stat este audiat de către poliţişti din cadrul Biroului Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF), la Nanterre, în apropiere de Paris.

Aceste acuzaţii de finanţare a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy de către Libia fostului dictator Muammar Gaddafi sunt investigate din 2013.  Ele au fost formulate de către intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine şi de foşti oficiali libieni.

Fostul şef de stat a respins mereu aceste acuzaţii.

Scandalul a apărut în 2012, după publicarea de către Mediapart a unei note care sugera o finanţare libiană a campaniei lui Nicolas Sarkozy.

Fostul secretar general de la Élysée, Claude Guéant, a fost inculpat pentru fals, uz de fals şi spălare de bani în bandă organizată.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Un fost ministru şi colaborator apropiat al lui Sarkozy, Brice Hortefeux, a fost şi el audiat marţi de poliţie în legătură cu ancheta privind finanţarea din Libia.

Magistraţii îşi pun întrebări în legătură cu virarea a 500.000 de euro, primiţi de către Guéant în martie 2008 și provenind de la o societate a unui avocat malaysian. El a explicat că a fost vorba despre contravaloarea a două tablouri vândute.

Alt intermediar, omul de afaceri Alexandre Djouhri, prezentat ca un personaj-cheie în caz, a fost arestat în ianuarie, la Londra. El se află în prezent în detenţie, în aşteptarea unei audieri cu privire la eventuala sa extrădare în Franţa, prevăzută în iulie.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, acuzaţii pe care le-a calificat drept „groteşti”.

Sarkozy urmează să compară în faţa instanţei şi într-un alt caz, cel referitor la finanţarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale franceze din 2012, când a fost învins de către Francois Hollande. Nicolas Sarkozy este acuzat că a falsificat mai multe facturi, pentru a masca dublarea plafonului legal de cheltuieli de 22 de milioane de euro. Alături de el au mai fost trimise în judecată încă 13 persoane.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia caută refugiu în Libia, după retragerea din Siria. Discuții cu generalul Khalifa Haftar despre transferul de echipamente militare

Macron i-a invitat pe liderii partidelor la discuţii pentru formarea unui nou Guvern. Pe cine a exclus de la întâlnire

Israelul va lua măsuri împotriva lui Emmanuel Macron din cauza interdicției de participare a companiilor israeliene la târguri navale

Rectorul SNSPA, despre banii de campanie ai lui Mircea Geoană: „Faptul că ignoră acest subiect nu e semn bun”. Cum argumentează

Partenerii noștri