Explozia de la barajul Nova Kahovka, înregistrată de stațiile seismice din România, spun specialiștii norvegieni
Explozia de la barajul ucrainean aflat lângă Herson a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din țara noastră. Specialiștii Institutului Norvegian de Seismologie spun că deflagrația a produs o undă de șoc care a ajuns la plăcile tectonice din Bucovina.
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Potrivit Norsar, o undă seismică care indică o explozie puternică a fost detectată pe 6 iunie de sistemul de senzori BURAR, care este amplasat în Bucovina, România, și care se află la 620 de kilometri de barajul de la Nova Kahovka, relatează BBC.
Magnitudinea a fost între 1 și 2, iar unda seismică a fost detectată la ora 2:54, care corespunde cu momentul distrugerii barajului.
Institutul de seismologie din Norvegia (Norsar) a detectat o „explozie” provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, a declarat vineri unul dintre responsabilii de rang ai instituţiei, potrivit AFP.
Acest anunţ, care nu indică originea exploziei, arată că barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente.
„Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo”, a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.
Potrivit acestui institut independent de cercetare seismologică, deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 2:54 la un sit ale cărui coordonate coincid cu cele ale barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru.
Magnitudinea acesteia a fost „între 1 şi 2”, a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori.
„Nu a fost o explozie mică”, a precizat responsabilul de la Norsar.
Ea a fost înregistrată de staţia de măsurare din Bucovina, în România, la aproximativ 620 km de locul în care s-a produs, notează AFP, citată de Agerpres.
Distrugerea barajului hidroelectric, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, a provocat inundarea a zeci de oraşe şi sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv a unor cartiere ale capitalei regionale Herson, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.
Interpelată de Ucraina, care o acuză că a dinamitat barajul pentru a tăia calea în faţa ofensivei ucrainene în sud, în direcţia Crimeii, Rusia a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul cu lovituri de artilerie „masive”.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News