Live

Expert în spațiul ex-sovietic: Corupția este noul comunism

Data actualizării: Data publicării:

Corupţia este noul comunism. Aşa vede un expert în spaţiul ex-sovietic politica Rusiei prin care se foloseşte de corupţie, pentru a-şi consolida sferele de influenţă din fostul spaţiu sovietic, dar şi din estul şi centrul Europei. Brian Whitmore de la Radio Europa Liberă apreciază rezistenţa României la tacticile Moscovei, dar avertizează că Vladimir Putin nu se va opri, dacă Occidentul nu va găsi mijloacele potrivite pentru a-i îngrădi amestecul în afacerile interne ale altor ţări.

Brian Whitmore, expert în spaţiul rusesc:

„Ce vrea Putin? Vrea ceva ce nu-i putem da. Vrea înapoi vechiul imperiu, vrea ca suveranitatea vecinilor lui să ia sfârşit şi de aceea nu cred că se va opri până nu obţine toate astea. Ca atare, tot ceea ce trebuie să facem este să-l ţinem în frâu, să prevenim toate acestea. Pentru că acum vedem cum a început asta în fostele republici sovietice, începând cu Ucraina.

Cred că primul pas este să readucă, să refacă fosta URSS, iar al doilea să refacă Tratatul de la Varşovia. Cred că Putin se va opri doar când va obţine ceea ce doreşte. Este ceva ce nu putem concepe, să se apropie de un asemenea stadiu, aşa că trebuie să-i îngrădim acţiunile. Trebuie să nu ne mai întrebăm ce vrea Putin, pentru că eu cred că ştim deja ce vrea şi ar trebui să ne întrebăm ce vrem noi. Noi vrem să asigurăm securitatea noastră şi a aliaţilor noştri, indiferent că se află în vecinătatea Rusiei sau nu.

Cred că vedem o rezistenţă serioasă în România, de exemplu, în acest moment. S-ar putea ca nu toată lumea să fie de acord cu asta, dar eu văd multă rezistenţă în România. Cred că pe măsură ce mergi spre Vest, cred că tot mai puţini oameni înţeleg această ameninţare. În Polonia, Ţările Baltice sau România cred că înţelegeţi foarte bine, foarte devreme, că se întâmplă în regiune ceva ameninţător.

Vedem cum corupţia a fost instrumentalizată, transformată într-o armă. Asta am vrut să spun când am folosit expresia corupţia este noul comunism, este un concept folosit din plin. Am făcut nişte cercetări legate de o companie de energie din Cehia, numită Vemex. Avea o conducere lipsită de transparenţă, care făcea multe achiziţii energetice în toată ţara, care avea legături cu politicieni cu multă influenţă. Când am început să cercetăm pentru a afla cine o deţine cu adevărat am dat de o firmă-fantomă din Austria, care la rândul ei era deţinută de o firmă-fantomă din Cipru, urmărind traseul banilor cât de mult am putut, la capăt am dat de Gazprom”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn clar

Cum se apără Olaf Scholz, după convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri