Europol: 13 persoane arestate pentru exploatarea sexuală a peste 400 de femei, printre care şi românce
Cel puţin 13 membri ai unei reţele responsabile de exploatarea sexuală a peste 400 de femei în Finlanda şi în alte ţări scandinave au fost arestaţi într-o operaţiune europeană, au informat marţi agenţiile Europol şi Eurojust, care estimează că gruparea criminală a obţinut cel puţin 3,3 milioane de euro, transmite EFE.
Operaţiunea, care a implicat autorităţile cehe, finlandeze şi ungare, a identificat de asemenea peste 90 de victime ale exploatării sexuale, în timp ce cei 13 presupuşi traficanţi reţinuţi sunt suspectaţi că „recrutau victime, în principal cehe, şi le transportau în Finlanda şi în alte ţări scandinave”.
Membrii cehi ai reţelei criminale, care se crede că ar fi câştigat cel puţin 3,3 milioane de euro, acţionau drept coordonatori şi ofereau serviciile victimelor pe site-uri, arată EFE, care notează că, deşi datele privind rezultatele operaţiunii nu sunt finalizate, numărul victimelor, de naţionalitate cehă, maghiară şi română, trece de 400.
„Infractorii puteau rezerva victimele în avans, în timp ce sistemele de rotaţie, cunoscute şi sub numele de «tururi sexuale» sau «carusele», permiteau oferirea victimelor exploatate în diverse locaţii”, a precizat Europol, care, împreună cu Eurojust, a coordonat operaţiunea de la sediul său din Haga.
Pe lângă arestarea suspecţilor şi identificarea victimelor, autorităţile au percheziţionat zece case, au confiscat 200.000 de euro în numerar, patru vehicule de lux, trei apartamente, 40 de telefoane mobile, patru laptopuri şi o puşcă de vânătoare cu muniţie şi au îngheţat opt conturi bancare.
Aşa-numiţii „operatori de apeluri” din cadrul reţelei aveau sarcina de a face reclamă victimelor pe „site-uri de servicii pentru adulţi” şi de a le gestiona profilul online, dar şi de a le controla, prin „tratamente degradante”. Totodată, stabileau întâlnirile şi tipurile de servicii sexuale care urmau să fie oferite.
Cele peste 400 de victime erau prezentate, în cea mai mare parte, ca fiind „femei cehe”, indiferent de naţionalitatea lor reală, şi erau private de venituri, exploatate sub „constrângere extremă”, iar în cazurile în care li se permitea să se întoarcă acasă, infractorii le luau o parte din economii şi le extorcau prin ameninţări şi violenţă, potrivit EFE, citată de Agerpres.
Reţeaua era „bine organizată şi capabilă să opereze de la distanţă din diferite locaţii”, deoarece autorii aveau o „bună cunoaştere a pieţei sexuale” din Finlanda şi alte ţări scandinave, iar exploatarea sexuală a victimelor nu s-a oprit în timpul pandemiei COVID-19, ci mai degrabă „a căpătat amploare” pe internet.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News