Epoca post-Brexit | Ambasadorul României la Londra spune până când au românii liber la muncă și până când se pot stabili în UK
Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie a vorbit la Digi24 despre drepturile românilor post-Brexit și mai ales în „perioada de tranziție”. Diplomatul a explicat până la ce dată pot cere românii statutul de rezident sau pre-rezident și, de asemenea, despre cum se mai pot înscrie tinerii din România la studii în Marea Britanie. Mihalache a răspuns și la câteva întrebări adresate de români prin intermediul Digi24.
Irlanda de Nord: O societate divizată
Dispută pe zonele de pescuit între Franța și Marea Britanie
Brexit. Sfârșitul companiilor de logistică?
Relații post-Brexit. Un ministru britanic, în vizită în România
Afaceri falimentare după Brexit
Brexit. Când doi se ceartă, Amsterdam câștigă
Ce spun primii români expulzați după Brexit
Fără omologări pentru mașinile cu volan pe dreapta aduse din UK
Tatăl lui Boris Johnson vrea cetățenie franceză
„Atmosfera în Marea Britanie e destul de calmă și de liniștită. Vom vedea mai pe seară momentul în care va suna „gongul”, la ora 23:00, care va fi atmosfera pe străzi, dacă va fi încărcătura emoțională pe măsura momentului istoric pentru Europa și pentru Marea Britanie”, spune Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.
Întrebare telespectator Digi24: Voi mai putea să călătoresc în Marea Britanie folosind doar cartea de identitate românească după 31 ianuarie 2020?
Dan Mihalache: „În ceea ce privește statutul cetățenilor europeni, reglementările în momentul de față sunt destul de clare. Eu repet pe toate canalele pe care noi le folosim ca ambasadă, inclusiv media, inclusiv rețelele sociale că dreptul de călătorie rămâne în aceleași condiții ca și până acum. Nu vor exista vize cum se tem unii dintre concetățenii noștri. Pot să meargă din România fără vize, pot să se întoarcă în România... În ceea ce privește documentele - cartea de identitate și pașaportul rămân valabile pe toată perioada de tranziție”.
Întrebare telespectator Digi24: Ce am de făcut până la sfârșitul perioadei de tranziție dacă nu am trăit în Marea Britanie cei cinci ani necesari pentru a putea dobândi statul de rezident?
Dan Mihalache: „Să aplice pentru statutul de pre-rezident”.
Întrebat ce se va întâmpla cu românii care nu se vor înscrie la statutul de rezident după ce perioada de tranziție va expira, ambasadorul României la Londra a precizat că „termenul este relativ unul corect, în sensul că perioada de înscriere se întinde până la 30 iunie 2021. Deci și dacă cineva va veni în Marea Britanie și se va gândi să stabilească la data de 30 decembrie 2020, are dreptul până în iunie să se înscrie pentru acest statut de pre-rezident. Nu este impusă o anumită durată de timp. Îi invit pe români să consulte pagina de internet a ambasadei noastre, pagina de Facebook, unde sunt toate informațiile disponibile”.
„Nu trebuie să se gândească la formule dramatice. Nu o să-i legitimeze nimeni pe români pe stradă să-i întrebe dacă au statut de rezident sau pre-rezident, nu o să-i alerge nimeni, nu o să-i expulzeze nimeni, dar după perioada de tranziție vor avea dificultăți în ceea ce privește dreptul la muncă și în ceea ce privește drepturile sociale”, a declarat mai Dan Mihalache.
Referitor la viitori cetățeni români care vor să meargă la studii în Marea Britanie, ambasadorul a precizat că „dacă vorbi de anul viitor, lucrurile vor râmâne în același regim până în 2023. În ceea ce îi privește pe cei care studiază deja ei vor avea același regim de până acum, inclusiv de împrumut, taxe universitare... Probabil după 2023 se va umbla un pic la sistemul de contribuții financiare la studii, deși nu sunt chiar atât de pesimist, pentru că în Marea Britanie universitățile au nevoie de studenți din Europa. În ce măsură taxele vor rămâne la același nivel ca acum, când sunt relativ accesibile financiar, asta vom vedea”.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News