Live

Epidemia de COVID bate noi recorduri în Europa. Strategia de vaccinare este regândită: Toată lumea să facă doza booster

Data publicării:
Epidemia de COVID bate noi recorduri în Europa. Foto: Profimedia Images

Numărul cazurilor de coronavirus a atins, în ultimele zile, noi recorduri în mai multe țări din Europa, devenită epicentrul pandemiei. Explozia de noi infectări cu COVID-19 a determinat majoritatea statelor europene să recurgă din nou la restricții dure de circulație și i-a făcut pe experții în sănătate să regândească strategia de vaccinare cu doza booster, scrie Reuters. După ce, în recomandările inițiale, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) spunea că nu există o nevoie urgentă pentru administrarea de doze de supra-rapel persoanelor vaccinate cu schemă completă, acum, agenția de sănătate publică și-a schimbat radical poziția: toți cetățenii adulți ar trebui să facă o astfel de doză, a avertizat miercuri directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Declarația vine în contextul în care multe țări din Europa se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de Covid. Slovacia, Republica Cehă, Olanda și Ungaria au raportat noi recorduri în ceea ce privește infectările cu SARS-CoV-2, virusul care a ucis în cei aproape doi ani peste 5,4 milioane de oameni din întreaga lume.

În această situație, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat miercuri ca dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid să fie administrate tuturor cetăţenilor adulţi, cu prioritate celor cu vârste de peste 40 de ani, marcând astfel o schimbare majoră faţă de recomandările formulate până acum de această agenţie de sănătate publică din Europa.

În precedentele sale recomandări, anunţate în luna septembrie alături de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), ECDC spunea că nu exista o nevoie urgentă pentru administrarea de doze „booster” persoanelor vaccinate cu schemă completă din populaţia generală şi sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite şi, ca măsură de precauţie, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.

„Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt”, a precizat ECDC în raportul său publicat miercuri.

Citește și: Cum a ajuns Europa din nou epicentrul pandemiei

ECDC: Vaccinarea cu doza booster, recomandată tuturor adulților

Multe ţări din UE au început deja să administreze doze "booster", însă folosesc criterii diferite pentru a selecta grupurile de populaţie care au prioritate la vaccinare, precum şi intervale diferite între schema iniţială de vaccinare şi momentul în care este administrată doza de supra-rapel.

Potrivit șefei ECDC, dozele „booster” vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii, iar aceste doze „ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare".

Ea i-a sfătuit pe guvernanţii din ţările europene cu rate mici de vaccinare să îşi accelereze campaniile de vaccinare şi a avertizat în legătură cu un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate.

Comisia Europeană va lua în considerare recomandările formulate de ECDC în privinţa dozelor "booster" atunci când va propune, spre sfârşitul acestei săptămâni, o serie de modificări în legătură cu utilizarea certificatului european COVID-19.

Citește și: Estimare sumbră a OMS: 700.000 de morți de Covid-19 în Europa până în martie 2022

„Nicio țară nu este scutită de probleme”. Europa se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de Covid

În Uniunea Europeană, 67,7% din populaţia totală a primit două doze de vaccin, însă diferenţele sunt uriaşe între ţări. Astfel, potrivit statisticilor oficiale de marţi, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinaţi cu schemă completă, în timp ce acest procent este de 86,7% în rândul portughezilor.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat miercuri că Europa este din nou epicentrul COVID-19 pe fondul unui „fals sentiment de securitate” cu privire la protecţia oferită de vaccinuri şi „nicio ţară nu este scutită de probleme”.

Austria a intrat deja în lockdown, începând de luni, devenind astfel prima țară din Uniunea Europeană care reintroduce astfel de restricții.

Slovacia a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri de COVID-19 marţi, când vecinele sale Ungaria şi Republica Cehă au atins recorduri zilnice ale infectărilor. În acest context, guvernul slovac a urmat exemplul Austriei şi a decis impunerea unui lockdown de două săptămâni pentru a stăvili înmulţirea accelerată a cazurilor de COVID-19. De asemenea, este și primul stat care a anunțat că introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022, ceea ce a condus la proteste de amploare.

Și Republica Cehă se luptă cu o explozie a cazurilor de coronavirus, țara înregistrând pentru prima dată de la începutul pandemiei peste 25.000 de noi infectări. În aceste condiții, guvernul dorește să instituie vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru unele categorii profesionale.

Situația este la fel de critică și în Polonia, cu peste 28.000 de cazuri noi de infectare, însă țara nu are în plan să facă obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 deocamdată, a declarat miercuri comisarul pentru vaccinare, Michael Dworczyk.

Totodată, Olanda a raportat miercuri peste 23.000 de infectări cu coronavirus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, cu mult peste maximul zilnic anterior, de 13.000, atins în decembrie 2020.

Un nou record negativ a înregistrat și Ungaria, cu peste 12.600 de cazuri zinice de COVID-19. Guvernul premierului Viktor Orban, care se opune altor restricții de teamă că ar putea sufoca economia, a lansat o campanie de vaccinare în această săptămână, oferind vaccinuri fără înregistrare prealabilă, pe fondul creșterii numărului de noi infecții. În Ungaria, vaccinarea anti-coronavirus devine obligatorie pentru tot personalul medical, iar de sâmbătă masca de protecție este obligatorie în spațiile închise.

Și Italia se confruntă cu un număr mare de cazuri Covid, astfel că guvernul a decis miercuri noi măsuri restrictive împotriva persoanelor care refuză în continuare vaccinarea împotriva COVID-19, limitându-le drastic accesul la o serie de servicii şi făcând vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de angajaţi publici.

Citește și: Europa, „epicentrul pandemiei”. OMS avertizează că va urma o iarnă grea, pe măsură ce cazurile noi de COVID se înmulțesc

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

ECDC avertizează: „Sunt tot mai multe cazuri de febră dengue şi de boli cauzate de ţânţari în Europa”

Un bărbat de 62 de ani din Germania s-a vaccinat anti-Covid de 217 ori. Ce au constatat cercetătorii

Celelalte ţări UE trebuie să facă mai mult pentru Ucraina, declară cancelarul Scholz

Partenerii noștri