Live

Video Cum a început şcoala în alte state din Europa. Țările care se confruntă cu valul 5, noi măsuri pentru întoarcerea elevilor în bănci

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Este prima zi de şcoală din noul an nu doar pentru elevii din România, ci şi pentru cei din alte state din Europa. Cele mai multe țări de pe continent se luptă deja cu valul 5 al pandemiei, aşa că au luat măsuri suplimentare pentru întoarcerea în bănci a elevilor.

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se întorc luni la cursuri după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Testele de salivă nu mai pot fi distribuite în școli însă, din cauza contestării licitației. Cei de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile cu o săptămână mai devreme, în data de 3 ianuarie. 

Citește și: Cîmpeanu: „Nu îmi doresc să mai trecem școala în online. Nu voi propune, dacă MS nu ne va informa cu privire la un potențial pericol”

Cu ce reguli se deschid școlile în alte țări din Europa

În Italia, întoarcerea elevilor la școală a fost extrem de contestată. Guvernul a decis ca școlile să se redeschidă în 7 sau 10 ianuarie, asta deși autoritățile de la nivel local și părinții au cerut amânarea cu 15 zile a datei. Sunt reguli diferite pentru fiecare grupă de vârstă. Personalul din grădinițe trebuie să poarte masca FFP2. La fel și profesorii din clasele primare și gimnaziu în care sunt elevi ce nu pot purta mască din motive medicale. La apariția unui caz pozitiv în grădiniță, activitatea se suspendă pentru 10 zile. Dacă un elev se îmbolnăvește cu COVID, colegii lui vor fi nevoiți să facă un test antigen pe care să îl repete la 5 zile. Cu 2 infectări, clasa trece în online pentru 10 zile.

Elevii și profesorii din Austria sunt obligați să se testeze de 3 ori pe săptămână. Două dintre teste trebuie să fie PCR. Testele de acest tip sunt gratuite. Guvernul le-a recomandat părinților să testeze copiii și în acest weekend, înainte de întoarcerea din vacanță. În școală se poartă obligatoriu mască FFP2.

În Suedia regulile sunt puțin mai relaxate. Testarea nu este obligatorie, ci doar recomandată. Agenția suedeză de Sănătate Publică a recomandat testarea atunci când apar simptome. Decizia nu este pe placul profesorilor, care au cerut teste în școli. Guvernul recomandă activități școlare în exterior și cere să se păstreze distanța între elevi atunci când cursurile au loc în clasă.

În Franța elevii s-au întors la școală încă de săptămâna trecută. Măsurile s-au schimbat și pentru ei. Dacă un elev este depistat pozitiv, colegii lui trebuie să facă 3 teste în decurs de 5 zile. Nu există vreo obligativitate asupra tipului de test, însă prima testare, PCR sau antigen, trebuie să aibă loc într-un centru specializat. Ulterior, celelalte 2 se realizează acasă. Profesorii amenință cu declanșarea grevei și cer ca acolo unde sunt cazuri pozitive, clasele să fie închise. Mai mult, ce a stârnit furia directorilor este că școala este responsabilă să depisteze contacții direcți ai elevului infectat.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai multe asociaţii de elevi cer deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţa sub 6 la mie

Cîmpeanu: Prag de vaccinare de 60% pentru personalul școlilor, ca să funcționeze cu prezență fizică. Decizia finală va fi luată vineri

Cât de ușor se răspândește COVID la școală? Cazul unei învățătoare din California

Klaus Iohannis, apel către părinți și profesori: Virusul e departe de a fi învins. Să arătăm că ne pasă de școală și să ne vaccinăm

Partenerii noștri