Criza politică din Italia întârzie stabilirea componenței Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, așteaptă ca Italia să-și prezinte candidatul pentru postul de comisar european ce îi revine înainte de a decide compoziția noului Executiv al Blocului comunitar, au declarat oficiali UE, citați de agenția de știri Reuters, scrie Mediafax.
În contextul crizei politice de la Roma, Italia este singurul stat UE care încă nu a prezentat un candidat pentru următoarea Comisiei Europeană, care își începe mandatul în luna noiembrie. Marea Britanie a transmis că nu va propune un comisar, întrucât intenționează să părăsească blocul comunitar până la finalul lunii octombrie.
Două posturi-cheie de comisar
Printre funcțiile-cheie asupra cărora nu a fost luată o decizie este cea de comisar european pentru probleme economice.
Alegerea comisarului pentru afaceri economice va indica dacă viitoarea Comisie Europeană va încerca să promoveze o creştere a cheltuielilor publice, cât și o diminuare a focusului asupra echilibrării bugetelor, abordare pe care unii o consideră necesară în contextul reducerii creşterii economice în Germaniei, care de-a lungul timpului a fost ostilă politicilor fiscale expansioniste.
În luna iulie, imediat după ce Ursula von der Leyen a fost propusă să ocupe funcția de președinte al Comisiei Europene, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că Italiei i-a fost oferit postul de comisar european pentru competiție.
Funcția are importanță majoră în contextul în care Germania și Franța doresc o relaxare a reglementărilor comunitare în domeniul antimonopol pentru a ajuta companiile din Europa în competiția cu rivalii din China și SUA.
Un oficial european a declarat luni că decizia finală privind numirile în aceste poziții depinde de candidatul propus de Italia, a treia cea mai mare economie europeană după ieșirea Marii Britanii.
Oficialii italieni au transmis că un candidat pentru funcția de comisar european va fi anunțată în orele următoare, în cazul în care forțele politice de la Roma reușesc să ajungă la un acord de formare a unui nou Guvern. Cei mai probabili candidați sunt Enzo Moavero, fost ministru de externe, și fostul premier Paolo Gentiloni.
Comisia Europeană trebuie să primească avizul Parlamentului European
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a afirmat luni că este nevoie să fie cunoscute toate piesele din „puzzle” înainte de a fi decisă compoziția noului Executiv al Uniunii Europene.
Candidaţii aleşi de Ursula von der Leyen vor trebui obțină și aprobarea Parlamentului European, care poate să accepte sau respingă întreaga Comisie Europeană.
Deşi membrii Parlamentului European nu pot respinge comisarii desemnaţi, presiunea politică creată în urma unor audieri nereușite a determinat în trecut retragerea unor candidați la funcția de comisar european.
Ministrul de externe vede posibilă nominalizarea Luminiței Odobescu la Comisia Europeană
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News