Live

Creşte numărul românilor exploataţi în străinătate. Victimă: Mi-au dat banii doar în prima săptămână

Data publicării:

Creşte numărul românilor exploataţi prin muncă în străinătate! Sunt persoanele ademenite cu salarii mari în Occident, iar când ajung acolo sunt forţate să lucreze gratuit - sub ameninţări cu moartea - iar condiţiile de trai sunt mizere. De cele mai multe ori, recrutorii le-au luat documentele astfel că puţini sunt cei care reuşesc să scape de calvarul în care au ajuns - spun ofiţerii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Aceştia îi sfătuiesc pe românii care îşi caută de muncă în străinătate să nu aibă încredere nici măcar în apropiați: 98% dintre victime au fost păcălite de prieteni sau rude.

Românii din judeţele în care salariile sunt cele mai mici din ţară au fost primii care anul trecut au căzut în plasa traficanţilor care i-au momit cu oferte în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns în Marea Britanie, acolo unde ofertele de muncă păreau de nerefuzat - cel puţin la prima vedere. Asta ne povesteşte Alex, un tânăr care la doar 25 de ani a fost păcălit de un verişor să meargă la muncă într-un oraş din Anglia.

Alex – victimă: Cunoştinţa asta a mea, cât timp vorbeam, îmi spunea că este un job unde o să lucrez 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, adică programul standard legal. Și acolo nu am primit decât în prima săptămână 10 -15 lire şi atât.

În realitate însă, Alex, povesteşte că a fost pus să muncească dublu şi în condiţii mizere. A fost forţat să locuiască într-o cameră mult prea mică, susţine el, alături de alte 7 persoane.

Alex – victimă: Era un fel de pod al unui case, cam aşa arăta, la baie nu aveai condiţii, apa era rece la toaletă la fel nu funcţiona, bucătăria era foarte murdară nu puteai să găteşti absolut nimic.

Tânărul spune că a primit banii doar în prima săptămână. Iar când a refuzat să meargă la muncă, s-a trezit încuiat în casă.

Alex – victimă: Am stat două zile, pentru că am refuzat să merg la muncă, am stat încuiat în casă.

-Te-au încuiat ei?

-Da, de teamă să nu plec, să le fur ceva şi să plec cu ceva de-al lor.

-Ai avut ce să mănânci?

-Nu, atunci au fost zilele în care am fost nemâncat.

După o lună de zile de chin, Alex a reuşit să scape, după ce a anunţat poliţia. Sunt puţini însă cei care reuşesc să scape din mâinile traficanţilor.

Cătălin Muti – avocat: Victima este deposedată de acte de telefonul mobil pentru a fi impiedicată să fugă sau să ia contact cu alte persoane.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane spun că nici nu este greu ca oamenii să cadă în plasa traficanţilor. Majoritatea provin din mediul rural si au doar opt clase, iar recrutorii exploatează naivitatea acestora.

Cms. șef Ciprian Ghițuleasca - purtător de cuvânt ANITP: Deci nu vă aşteptaţi ca un traficant să fie acea persoană nebărbierită cu o privire fioroasă şi foarte prost îmbrăcat. Este o persoană foarte tânără, foarte agreabila, sociabilă, ai senzaţia că te poate ajuta oricând că are foarte multe relaţii. El practic are în spate o intreaga reţea infracţională.

Anul trecut 120 de persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de persoane - infractiune pedepsită cu 10 ani de închisoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de trafic de migranți, destructurată. Aproape 70 de percheziţii în București și 12 județe din țară

Primarul din Crevedia, Florin Petre, arestat 30 de zile pentru trafic de persoane după ce a exploatat un bărbat cu handicap la ferma sa

După o scădere în timpul pandemiei, traficul de persoane a crescut brusc, avertizează ONU. Copiii și femeile, principalele victime

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

Partenerii noștri