Live

Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să evite închiderea frontierelor şi să nu urmeze exemplele Germaniei şi Belgiei

Data publicării:
Poliţişti germani controlează maşinile la frontiera cu Austria. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să evite închiderea frontierelor şi interdicţiile generale de călătorie, precum cele decise recent de Germania şi Belgia pentru a combate răspândirea noilor variante ale coronavirusului, informează Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă marţi miniştrilor de interne şi ai justiţiei ai Celor 27, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre că s-au pus de acord să organizeze în comun astfel de restricţii, în cadrul recomandărilor actualizate la începutul lunii februarie.

„Vă îndemnăm la o mai mare coerenţă în măsurile referitoare la deplasările în interiorul UE”, scriu cei doi responsabili de la Bruxelles. „Este de o importanţă fundamentală ca toate măsurile să rămână conforme principiilor de nediscriminare şi de proporţionalitate. În particular, închiderile de frontiere sau interdicţiile generale de călătorie trebuie să fie evitate”

Nu ne putem permite perturbări în lanţurile de aprovizionare şi în piaţa internă în general, în special dacă aceasta riscă să afecteze distribuţia de vaccinuri

În recomandările adoptate de Cei 27 la propunerea Comisiei, statele UE au convenit să le aplice măsuri mai stricte (test negativ înainte de sosire, apoi carantină) călătorilor din zone unde circulaţia coronavirusului este mai intensă, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.

Condiţii mai favorabile erau totuşi prevăzute pentru transportatori, cărora li se impunea cel mult un test raid antigenic, şi angajaţii transfrontalieri, cărora urmau să li se aplice teste doar cu o frecvenţă proporţională.

De duminică, Germania aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, o măsură prelungită marţi până la începutul lunii viitoare. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni mari blocaje.

În Belgia, toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie. Comisia Europeană consideră măsura - prelungită până la 1 aprilie - problematică, dat fiind că nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

Executivul UE recunoaşte însă că, pentru a contracara aceste măsuri unilaterale, marja sa de manevră este limitată. Declanşarea unei proceduri de infringement - care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE - este considerată o opţiune puţin adaptată la urgenţa situaţiei şi la măsuri aflate în evoluţie rapidă.

Pe lângă Germania şi Belgia, alte şapte state din UE şi spaţiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca răspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Motivul pentru care Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro

Avizarea comisarului propus de Ungaria pentru noua Comisie Europeană, amânată. De ce ar putea depinde aprobarea sa (Politico)

Victor Negrescu: „România este în linie dreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen”

Partenerii noștri