Celor mai puternice femei din Europa le-a venit rândul la vaccinare. Cu ce se imunizează Angela Merkel și Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vârstă de 62 de ani, a făcut joi prima doză de vaccin anti-COVID, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani, va fi vaccinată vineri.
Ursula von der Leyen a postat pe Twitter o fotografie din momentul vaccinării. Fotografia o arată pe Ursula von der Leyen având lipit pe braţ un plasture cu steagul Uniunii Europene, un cerc de stele aurii pe fond albastru.
„Sunt foarte bucuroasă că am făcut astăzi prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinările îşi vor intensifica şi mai mult ritmul, pe măsură ce livrările se accelerează în UE”, a scris şefa Comisiei Europene. „Cu cât vaccinăm mai rapid, cu atât putem aduce mai devreme sub control pandemia”, a adăugat ea.
Ursula von der Leyen anunțase miercuri că BioNTech-Pfizer va livra UE, mai repede decât termenul prevăzut, 50 de milioane de doze de vaccin. De altfel, șefa Comisiei Europene a făcut vaccinul de la Pfizer/BioNTech, potrivit dpa, citată de Agerpres.
Conform purtătorului ei de cuvânt, Ursulei von der Leyen i-a venit rândul la vaccinare în conformitate cu regulile campaniei din Belgia, acolo unde își desfășoară activitatea, deși șefa Comisiei Europene este cetățean al Germaniei.
Deocamdată, numai şapte din cei 27 de comisari europeni au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Angela Merkel se vaccinează vineri
Cancelarul german Angela Merkel va primi vineri o primă doză de vaccin împotriva COVID-19. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, afirmase în această săptămână că Angela Merkel va primi prima sa doză de vaccin „în curând”.
Cancelarului îi va fi administrată o doză de vaccin de la AstraZeneca, susține Die Welt, fără a preciza sursa informației.
Întrucât Angela Merkel are peste 60 de ani, ea se încadrează în grupa de vârstă pentru care vaccinul de la AstraZeneca este folosit în continuare în Germania. Persoanelor de sub 60 de ani le-a fost interzis acest vaccin, dacă nu există o indicaţie specifică din partea unui medic, reamintește Agerpres.
La fel ca în multe alte ţări, utilizarea vaccinului de la AstraZeneca a fost mult dezbătută în Germania din cauza unei posibile legături cu formarea unor cheaguri de sânge, deși astfel de cazuri au fost rare.
Și preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 65 de ani, a primit în ziua la 1 aprilie o primă doză din vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19, iar ministrul de interne, Horst Seehofer, în vârstă de 71 de ani, le-a dezvăluit reporterilor că a fost vaccinat miercuri cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.
Germania, record național de vaccinări într-o zi
Germania traversează în prezent un al treilea val al pandemiei COVID-19, descris de Merkel drept „poate cel mai dur” de până acum.
Criticată pentru ritmul campaniei de vaccinare, Germania a raportat joi un nou record naţional de vaccinări într-o singură zi împotriva noului coronavirus, după ce 739.000 de locuitori au fost vaccinați în ultimele 24 de ore cu unul dintre cele trei vaccinuri anti-COVID-19 administrate în prezent în această ţară, scrie dpa, citată de Agerpres.
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a salutat „noul record zilnic” într-un mesaj publicat pe Twitter, într-o perioadă în care Guvernul de la Berlin încearcă să diminueze criticile potrivit cărora campania naţională de vaccinare a fost până acum prea lentă şi prea birocratică.
Într-o declaraţie făcută anterior, ministrul Jens Spahn regreta că ritmul de vaccinare nu a fost suficient de rapid pentru a evita apariţia celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Germania, unde numărul zilnic al infectărilor cu SARS-CoV-2 se apropie cu repeziciune de nivelurile record înregistrate în valurile precedente.
Aproape 18% din populaţia Germania a făcut cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit statisticilor furnizate de Institutul Robert Koch (RKI). În rândul germanilor cu vârste de peste 60 de ani, procentajul de vaccinare variază la nivelul landurilor federale între 33% şi 50%.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News