Live

Ce se întâmplă în Franța: căderea guvernului condus de Michel Barnier poate arunca zona euro în haos

Data actualizării: Data publicării:
Prim-ministrul Franței, Michel Barnier Foto: Profimedia

Franța se îndreaptă spre o furtună perfectă, o combinație de criză politică și financiară. Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională (AN) al lui Marine Le Pen amenință să distrugă fragilul guvern de coaliție condus de prim-ministrul Michel Barnier din cauza planurilor conservatorului de a reduce masivul deficit bugetar al Franței.

Dacă guvernul ar cădea, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar săptămâna viitoare, acest lucru ar putea avea consecințe catastrofale pentru finanțele franceze și pentru stabilitatea zonei euro, scrie Politico într-un articol explicativ care prezintă cum s-a ajuns în această situație și ce ar putea urma.

Cum s-a ajuns aici?

În luna iunie, președintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce Adunarea Națională de extremă dreapta a adus partidului său o înfrângere majoră în alegerile europene. În urma votului din Franța, Noul Front Popular, o coaliție a partidelor de stânga care s-au reunit pentru a bloca AN, a obținut cele mai multe locuri în parlamentul francez, dar nu a reușit să obțină majoritatea absolută. Centriștii lui Macron și-au pierdut majoritatea și s-au clasat pe locul al doilea, în timp ce AN s-a clasat pe locul al treilea.

Rezultatul a fost un parlament fără o majoritate funcțională.

Noul Front Popular a crezut că, deoarece a câștigat alegerile, are dreptul de a forma un guvern. Macron nu a fost de acord, susținând că, fără o majoritate absolută, un guvern de stânga ar putea fi ușor răsturnat de adversarii săi politici.

Deși Macron nu a spus-o niciodată deschis, un alt motiv pentru care a blocat stânga a fost acela de a-și proteja realizările, în special creșterea vârstei de pensionare pentru a menține solvabil programul generos de pensii al Franței, în condițiile în care tot mai mulți copii din generația baby boom urmează să se pensioneze.

După săptămâni de speculații și discuții, Macron l-a numit premier la începutul lunii septembrie pe Michel Barnier, fostul negociator pentru Brexit al Uniunii Europene. Barnier a alcătuit apoi un guvern cu sprijinul centriștilor lui Macron și al unui grup restrâns de conservatori, care dețin împreună mai multe locuri decât Noul Front Popular, dar sunt încă departe de o majoritate absolută.

Prin numirea unui premier conservator care a împins guvernul și mai mult spre dreapta, Macron a legat viitorul lui Barnier de capriciile lui Le Pen și ale AN. Președintele și premierul au mizat pe faptul că AN, care a petrecut ani de zile încercând să se vândă ca o forță politică respectabilă și dominantă, nu va doborî imediat un guvern orientat spre dreapta, care a fost deschis la unele dintre ideile sale privind imigrația și securitatea.

Prin urmare, AN i-a oferit lui Barnier un sprijin tacit, rezervându-și în același timp dreptul de a renunța la el în cazul în care acesta ar încălca liniile lor roșii referitoare la puterea de cumpărare, securitate și imigrație.

De ce acum?

Barnier a precizat încă din prima zi că prioritatea sa este reducerea deficitului bugetar francez, adică diferența dintre suma pe care o cheltuiește o țară și suma pe care o încasează.

Franța a cheltuit masiv pentru a menține economia pe linia de plutire în timpul și după pandemie, ceea ce a dus la creșterea deficitului la 5,5% din produsul intern brut în 2023, determinând Comisia Europeană să supună Franța la ceea ce aceasta numește „procedura de deficit excesiv” - o examinare mai atentă care poate culmina cu sancțiuni în cazul în care obiectivele nu sunt îndeplinite.

Comisia cere membrilor zonei euro să își limiteze deficitul la maximum 3% din PIB pentru a proteja stabilitatea financiară și a rămâne în grațiile creditorilor.

Având în vedere că deficitul pentru 2024 este estimat la 6,1 %, Barnier și echipa sa s-au pus rapid pe treabă pentru a prezenta un buget menit să readucă finanțele Franței pe calea cea bună.

Bugetul propus de Barnier includea reduceri impresionante de 40 de miliarde de euro și creșteri de impozite de 20 de miliarde de euro pentru 2025, proiectate pentru a ajuta la reducerea deficitului la 5% din PIB. În timp ce planurile au liniștit Bruxelles-ul, acestea sunt în general nepopulare pe plan intern.

Parlamentarii au petrecut săptămâni întregi dezbătând bugetul, care, din punct de vedere tehnic, este alcătuit din două proiecte de lege, un act legislativ care prezintă bugetul asigurărilor sociale și altul care prezintă bugetul guvernului.

Ambele trebuie adoptate până la sfârșitul anului, astfel că, pe măsură ce termenul limită s-a apropiat, problema a ajuns în prim-plan. După o întâlnire avută luni cu Barnier, Le Pen a declarat că ea și oamenii săi intenționează să înlăture guvernul „în situația actuală”.

Poate cădea guvernul?

Barnier va trebui probabil să folosească o portiță constituțională pentru a-și trece bugetul, articolul 49.3 din Constituția franceză. Măsura permite guvernului să adopte legi fără un vot în Adunarea Națională. Cu toate acestea, legiuitorii au dreptul să răspundă prin depunerea unei moțiuni de cenzură.

Membrii Noului Front Popular, încă furioși din cauza deciziei lui Macron de a-și respinge șansele la guvernare, au promis deja să facă acest lucru.

Marea întrebare este ce va face Le Pen. Dacă liderul de lungă durată al extremei drepte și partidul său o susțin, moțiunea ar avea suficiente voturi pentru a trece, iar guvernul Barnier nu ar mai exista.

Cu toate acestea, decizia vine cu unele riscuri pentru Le Pen. De când a preluat frâiele partidului de la tatăl său, în urmă cu mai bine de un deceniu, Marine Le Pen a depus eforturi asidue pentru a curăța imaginea acestuia și pentru a prezenta AN drept o forță responsabilă, pregătită să preia frâiele guvernului, nu să dea foc la casă.

În lipsa alegerilor, nu este clar cum intenționează Le Pen să capitalizeze politic această mișcare - Macron nu poate convoca noi alegeri până în vară, deoarece legea franceză permite președintelui să dizolve parlamentul doar o dată la 12 luni.

De ce este Le Pen dispusă să aducă Franța pe marginea abisului fiscal?

Le Pen a spus întotdeauna că sprijinul său tacit pentru guvernul Barnier nu ar trebui să fie considerat de la sine înțeles, dar amenințările sale au devenit mai explicite în această săptămână.

O parte din această situație este politică. Există convingerea în unele cercuri că Macron, nu Le Pen, ar purta vina unui colaps guvernamental și ar fi în cele din urmă forțat să demisioneze (pentru a fi clar, Macron nu a dat niciun indiciu că este pregătit să demisioneze).

Apoi, sunt cei din rândurile lui Le Pen, care consideră că guvernul este prea apropiat de Macron și doresc să îl dărâme.

Mișcarea ar fi aproape sigur populară în rândul bazei de votanți ai AN. Un sondaj Ipsos publicat duminică a arătat că două treimi dintre susținătorii AN erau în favoarea moțiunii de cenzură - și 53% dintre respondenți în ansamblu.

Ar putea fi aceasta doar o tactică de negociere?

Barnier și Le Pen încearcă cu siguranță să obțină sprijin în public în timp ce continuă să negocieze în privat.

Le Pen și Adunarea Națională doresc ca guvernul Barnier să răspundă pozitiv la cererile lor în chestiuni legate de puterea de cumpărare și imigrație. Ei doresc ca Barnier să renunțe la propunerea de majorare a taxei pe electricitate și să nu amâne creșterea pensiilor cu rata inflației. De asemenea, ei doresc să vadă reduceri ale cheltuielilor de funcționare ale administrației publice și ale ajutorului medical pentru imigranți.

Miercuri, Jean-Philippe Tanguy, unul dintre greii AN, a declarat reporterilor că un acord al lui Barnier cu privire la una dintre aceste probleme nu ar fi suficient pentru a face AN să se răzgândească.

În timpul conferinței sale de presă, Tanguy l-a acuzat pe Barnier că „strigă lupul” și a încercat să liniștească îngrijorările francezilor că ANl se joacă cu focul politic și fiscal. El a declarat că partidul ia foarte în serios consecințele răsturnării guvernului și că este pregătit să voteze pentru o măsură bugetară provizorie în locul planurilor austere ale lui Barnier.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, publicat joi, Barnier a declarat că va renunța la taxa pe electricitate propusă, oferind AN o victorie. Dar rămâne neclar dacă acest lucru va fi suficient pentru a satisface partidul.

Când s-ar putea întâmpla toate acestea?

Deși a permis dezbaterea bugetului, toată lumea știa că Barnier va trebui să utilizeze articolul 49 alineatul (3) pentru a trece un buget nepopular printr-un parlament fracturat.

Există două oportunități de a prezenta o moțiune de cenzură: după votul privind bugetul asigurărilor sociale și după cel privind bugetul de stat.

Votul privind bugetul asigurărilor sociale este primul, iar în acest moment este programat pentru luni. Dacă Barnier va trece bugetul cu ajutorul articolului 49.3 din Constituție, deputații vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a prezenta o moțiune de cenzură. Odată ce moțiunea este prezentată, aceasta trebuie votată în termen de trei zile.

AN a declarat joi într-o declarație că, în opinia sa, bugetul asigurărilor sociale, așa cum a fost construit, rămâne „inacceptabil” și a cerut ca Barnier să elimine trei propuneri: întârzierea creșterii pensiilor cu rata inflației, un plan de a opri rambursarea pacienților pentru anumite tipuri de medicamente și o propunere legată de reducerea impozitului pe profit.

Ce se întâmplă dacă guvernul cade?

Nu este foarte clar. Pe termen imediat, bugetul nu va fi aprobat. Totuși, nu este cazul unei blocări a statului în stil american, care ar paraliza administrația țării, deoarece Constituția franceză prevede cel puțin două soluții provizorii. Prima permite guvernului să propună o așa-numită „lege specială” care să permită statului să reporteze efectiv bugetul anului precedent pentru câteva luni.

A doua opțiune este mai complicată, dar ar permite continuarea dezbaterii parlamentare până la 21 decembrie și apoi guvernului să adopte bugetul prin ordonanță de guvern. Barnier s-ar expune în continuare unui vot de neîncredere, pe care l-ar pierde cel mai probabil, dar bugetul ar fi adoptat.

De asemenea, o problemă care va apărea este incertitudinea politică. Guvernul Barnier ar continua să funcționeze interimar, dar Macron ar trebui să numească la un moment dat un nou prim-ministru pentru a încerca să treacă legislația prin parlamentul divizat.

De ce este Bruxelles-ul speriat?

Atunci când a fost numit în septembrie, Barnier părea salvatorul francez pe care Bruxelles-ul l-a căutat mult timp pentru a readuce țara pe calea disciplinei fiscale.

Comisia Europeană se teme de ceva vreme că, în lipsa unor măsuri drastice de tipul celor propuse de Barnier, datoria și deficitul Franței vor continua să crească în anii următori, încălcând flagrant normele Comisiei.

Pe de o parte, există o problemă de precedent: dacă Franța ar continua să încalce normele fără consecințe, Comisia ar avea o imagine extrem de proastă.

Dar există și preocupări mai mari cu privire la stabilitatea zonei euro.

În deceniul trecut, probleme similare din Grecia și Portugalia au provocat spaime în întreaga Europă. Scenariul cu a doua mare economie a Europei într-o situație similară este de neconceput.

Cum reacționează piețele?

Nu prea bine, răspunde Politico. Miercuri, rata dobânzii la obligațiunile guvernamentale de referință pe 10 ani ale Franței a fost aproape de a crește peste cea a obligațiunilor grecești, în timp ce prima pe care investitorii o cer față de obligațiunile germane comparabile era, la deschiderea pieței joi, mai mare decât oricând de la începutul crizei datoriilor suverane din zona euro, în 2012, la 0,87 puncte procentuale.

Oficialii Comisiei observă în privat că reacția pieței la un colaps guvernamental la Paris este mai imediată - și mai periculoasă - decât orice acțiune întreprinsă în temeiul noilor norme de cheltuieli ale Uniunii Europene, care, în orice caz, ar avea nevoie de luni de zile pentru a se materializa.

Care este cel mai rău scenariu pentru zona euro?

O furtună financiară, cu investitori care vând obligațiuni de stat franceze și o creștere dramatică a costului finanțării datoriilor. Aceasta ar fi o premieră pentru Franța, care a fost în mare parte imună la criza din deceniul trecut. Spre deosebire de atunci, Banca Centrală Europeană nu mai cumpără obligațiuni ale țărilor în dificultate pentru a le reduce costurile de împrumut.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criza politică din Austria escaladează. Cancelarul Karl Nehammer își anunță demisia după eșecul formării unei coaliții de guvernare  

Lavrov spune că Franța a încercat să vorbească cu Moscova despre pace în Ucraina, fără prezența Kievului: „Nu voi intra în detalii”

Ciclonul Chido a devastat arhipelagul francez Mayotte: 39 de morți și peste 4.000 de răniți

Incendiu violent în apropiere de gara Saint-Lazare din Paris. Turnul Eiffel, evacuat în urma unui alt incendiu

Partenerii noștri