Live

Bărbatul care a înjunghiat mai mulți copii în Annecy a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină cetățenia suedeză

Data actualizării: Data publicării:
Bărbatul care a înjunghiat mai mulți copii în Annecy a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină cetățenia suedeză. Foto: Profimedia

Sirianul care a atacat cu cuţitul copii de vârstă mică joi la Annecy a mers în Franţa în urmă cu opt luni după un refuz de naturalizare în Suedia, unde locuia, au declarat pentru AFP fosta lui soţie şi mama sa.

Fosta soţie a lui Abdalmasih H., 31 de ani, cu care a locuit până anul trecut în sud-vestul Suediei, şi-a exprimat stupefacţia la anunţul implicării sale în tragedie.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el (...), e groaznic”, a comentat tânăra sub protecţia anonimatului. „Era aşa de drăguţ, nu înţeleg”, a adăugat ea.

La fel, mama lui, care locuieşte în Statele Unite de zece ani, a spus că este „în stare de şoc” de când a fost informată despre rolul fiului ei în atac, care a făcut şase răniţi, dintre care patru copii cu vârsta cuprinsă între 22 şi 36 de luni.

Tânărul, un creştin care a servit în armata siriană, şi-a părăsit ţara în 2011, la începutul războiului civil, a povestit mama sa.

Intrat ilegal în Turcia, şi-a cunoscut acolo viitoarea soţie, o compatrioată, iar cuplul s-a stabilit apoi în Suedia.

„După doi ani, ne-am căsătorit, dar nu a putut obţine cetăţenia suedeză, aşa că a decis să plece din ţară. Ne-am despărţit, pentru că nu am vrut să plec din Suedia”, a spus ea la telefon.

Această plecare a avut loc „în urmă cu opt luni”, potrivit tinerei.

Autorităţile franceze au indicat că au înregistrat o cerere de azil din partea lui la sfârşitul lui noiembrie 2022, dar nu i-au dat curs, deoarece Suedia îi acordase deja reşedinţa.

Autoritatea suedeză pentru migraţie a confirmat că el a obţinut un permis de şedere în 2013, dar, din 2017, a eşuat în repetate rânduri în obţinerea cetăţeniei.

Potrivit mamei sale, el suferea de „depresie severă”, iar aceste refuzuri i-au înrăutăţit starea.

„El nu mi-a spus nimic. Nora mea a fost cea care mi-a spus asta”, a precizat ea. „Ea a povestit că el nu s-a simţit niciodată bine, mereu deprimat, cu gânduri negre, că nu a vrut să iasă din casă, nu a vrut să muncească”, a adăugat mama.

„A cerut cetățenia, a fost respins”, a priori pentru că a servit în armata siriană, a continuat ea: „probabil că asta l-a înnebunit”.

Ea a mai făcut cunoscut că cuplul avea o fetiţă de aproximativ trei ani, care a rămas în Suedia cu mama ei.

În cursul unei rare discuţii telefonice cu fosta lui soţie, după plecarea sa din Trollhättan, unde locuiau, el i-a explicat că trăieşte „într-o biserică” în Franţa.

„Nu am aflat prea multe noutăţi, a fost foarte evaziv. M-a sunat acum patru luni, locuia într-o biserică. Dar nu ştiu prea multe despre asta”, a explicat tânăra.

Numeroşi sirieni, printre care o importantă comunitate creştină, s-au refugiat în Suedia, fugind de războiul care devastează ţara lor cu începere din 2011, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Considerând sosirile prea numeroase, guvernul suedez de la acea vreme a înăsprit condiţiile de azil la scurt timp după criza migraţiei din 2015.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suedia renunță la 13 parcuri eoliene din Marea Baltică de teama Rusiei. „Un impact inacceptabil” asupra apărării

Scandal uriaș în Franța: Mai multe familii au dat în judecată TikTok după ce doi adolescenți s-au sinucis

Suedia și Norvegia revin la plățile în numerar din cauza amenințărilor Rusiei. Oamenii sunt sfătuiți să aibă economii cash

Jocurile Olimpice de la Paris ar putea ajunge sub anchetă parlamentară. „În realitate, costul JO este mult mai mare”

Partenerii noștri