Live

Autocarele mâniei. Ungaria enervează iar cu planurile de a trimite la Bruxelles solicitanţii de azil care vin la graniţa sa cu Serbia

Data actualizării: Data publicării:
Autocar cu destinația Bruxelles, bilet doar dus. Foto: Profimedia Images

Ungaria a prezentat luni câteva autocare cu care doreşte să trimită la Bruxelles solicitanţii de azil care sosesc la graniţa sa cu Serbia, provocând luni o reacţie furioasă din partea Guvernului belgian. Ministrul belgian de Externe și viitorul comisar european Hadja Lahbib a criticat planul Ungariei, relatează POLITICO.

Anunțul a fost făcut de Budapesta în urmă cu câteva săptămâni, dar a atras atenția ministrului abia luni, când au fost arătate autocarele. Lahbib l-a numit o „provocare care contrazice obligațiile europene”.

„Politica de migrație este o provocare comună care trebuie abordată în mod ordonat și cu solidaritate de către toate statele membre”, a scris Lahbib pe X. 

La sfârșitul lunii august, Guvernul ungar a anunțat că, în cazul în care hotărârea Curții Europene de Justiție va obliga Budapesta să adopte o politică „fără detenție” a refugiaților, este pregătit să ofere oricărui migrant care încearcă să intre în Ungaria un bilet dus către Bruxelles.

Ameninţarea Ungariei a căpătat noi proporţii în ultimele zile cu o operaţiune mediatică în timpul căreia a fost dezvăluit un rând de autocare galbene ale companiei publice, special închiriate pentru această misiune, potrivit Guvernului ungar.

„UE vrea să forţeze Ungaria să lase să intre migranţii ilegali pe care îi oprim la graniţa sudică a ţării”, a declarat vineri ministrul ungar adjunct de interne Bence Retvari. 

„Ei bine, după aplicarea procedurilor europene, le vom oferi un bilet dus gratuit către Bruxelles”, a avertizat el. „Dacă Bruxellesul îi vrea, îi va avea”, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria răspunde astfel la o amendă record de 200 de milioane de euro impusă în iunie de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea tratatelor europene privind dreptul de azil, însoţită de o penalitate zilnică de un milion de euro. Guvernul premierului Viktor Orban refuză să plătească, considerând decizia „nedreaptă” şi „scandaloasă”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul de la Budapesta susține că pagerele explozive folosite într-un atac asupra Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria

Comisia Europeană sancționează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru neplata unei amenzi

Avertizare de călătorie pentru Ungaria. Care este motivul

Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs

Partenerii noștri