Live

Alegeri prezidențiale în Belarus. Lukașenko a anunțat data la care va fi ales din nou președinte. Reacția opoziției din exil

Data publicării:
Foto: Aleksandr Lukaşenko / Sursa foto: Profimedia Images

Belarus va organiza următoarele alegeri prezidențiale pe 26 ianuarie 2025, a anunțat miercuri Comisia electorală centrală a țării est-europene. Alexandr Lukașenko, dictatorul belarus care conduce țara din 1994 și este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin în invazia Moscovei în Ucraina, a declarat anterior că va candida din nou - și nu se așteaptă să piardă, scrie Politico. Opozanta Svetlana Tihanovskaia a făcut apel la „bieloruși și la comunitatea internațională să respingă această farsă”.

Bielorușii au votat anul acesta în alegeri parlamentare în care toate cele patru partide aflate pe buletinul de vot au susținut regimul lui Lukașenko, după ce dictatorul a dizolvat toate celelalte partide în urma fraudării alegerilor prezidențiale din 2020, care au fost condamnate în Europa și în Occident.

Votul din 2020 a declanșat proteste în masă care aproape că au dus la căderea lui Lukașenko - dacă nu ar fi existat o campanie brutală de reprimare a protestatarilor și opozanților, susținută de Putin.

Svetlana Tihanovskaia - care s-a opus lui Lukașenko în alegerile din 2020, după ce soțul ei, unul dintre principalii candidați ai opoziției, a fost arestat și încarcerat în timpul campaniei, apoi închis timp de 18 ani de către autoritățile de la Minsk - este principalul chip al opoziției pro-democratice care trăiește în exil.

„Lukașenko a anunțat data «realegerii» sale - 26 ianuarie. Este un simulacru fără un proces electoral real, desfășurat într-o atmosferă de teroare. Nu vor fi permiși candidați alternativi sau observatori. Facem apel la bieloruși și la comunitatea internațională să respingă această farsă”, a declarat Svetlana Tihanovskaia.

În ianuarie, Lukașenko a semnat o lege care îi garantează imunitate, protecție pe tot parcursul vieții și bunuri furnizate de stat la demisia sa din funcția prezidențială.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Englezii, lăsați fără cuvinte: românul ”care e de trei ori mai bogat decât Ronaldo și de care nu ați auzit niciodată”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Unde se află acum avioanele de război rusești MiG-31 care au aterizat în Belarus în această săptămână

„Occidentul ne-ar fi bombardat deja” dacă nu era Putin. Lukașenko spune că doctrina nucleară a Rusiei trebuia schimbată mai repede

De ce mută Putin avioane MiG-31, capabile să lanseze rachete hipersonice Kinjal, în Belarus. Care sunt intențiile Rusiei

Polonia vrea să ia măsuri de limitare a migrației ilegale, pe fondul unor tensiuni cu Belarusul. Anunțul premierul Donald Tusk

Partenerii noștri