Live

Activist: Democrația nu este eternă, vedem asta în Ungaria

Data publicării:

Activiştii ungari zugrăvesc un portret sumbru pentru democraţia liberală în cazul în care Viktor Orban rămâne încă patru ani la putere. Se tem că vor fi din nou cenzuraţi, că organizaţiile neguvernamentale şi societatea civilă vor fi obligate la tăcere. Este ceea ce spune Daniel Makonnen, ofiţer de comunicare la Fundaţia pentru o Societate Deschisă, într-un interviu acordat colegului meu, Balazs Barabas.

Daniel Makonnen, ofiţer de presă Fundaţia pentru o Societate Deschisă: „Cred că democraţia nu este eternă şi, aşa cum vedem în Ungaria, există tendinţe destul de puternice pentru a îngrădi dialogul democratic sau a ataca personalităţi care întăresc democraţia, precum ONG-urile, în acest caz. Dar pot să vorbesc şi despre presa independentă.

Deci cred că aici democraţia trebuie apărată în fiecare moment, nu doar noi, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, promovăm democraţia, ci este un proiect al Uniunii Europene. Şi pot spune că de exemplu în Ungaria multe finanţări europene merg către ONG-uri, care practic au aceeaşi misiune de a întări instituţiile democratice şi dezbaterile democratice. Deci aş spune că sub nicio formă nu suntem singurii în Europa care sprijină democraţia, este un proiect şi o misiune generală. Vremurile se schimbă şi noi chestiuni apar de fiecare dată.

Şi ceea ce vom vedea după alegeri, dacă suntem pesimişti, va fi că activitatea ONG-urilor va fi din nou limitată, şi cred că va crea un precedent foarte periculos pentru alte state din Uniunea Europeană şi pentru viitorul Uniunii Europene. O dezbatere democratică sănătoasă, promovată de o societate civilă sănătoasă este însăşi esenţa proiectului european. Şi ceea ce vedem acum în interiorul Uniunii Europene este extrem de îngrijorător.”

La alegerile de astăzi sunt aşteptaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni, care vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Conform sondajelor de opinie, Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje.

Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban a rămas fără bani. Guvernul Ungariei plănuiește să taie din bugetul pentru Apărare 

Viktor Orban se bucură de victoria lui Trump, însă economia Ungariei ar putea primi o lovitură puternică

Orbán, la conferința privind schimbările climatice, din nou altfel decât UE : „Trebuie să continuăm să folosim combustibili fosili”

Slovacia riscă un scandal uriaș cu Ungaria. Cum ar putea să se strice alianța dintre Robert Fico și Victor Orban

Partenerii noștri