Live

UE vrea să acorde Ucrainei 35 de miliarde de euro, împrumut finanțat din activele Rusiei blocate în Europa

Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană (UE) vrea să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro, finanţat din profituri excepţionale generate de active ruseşti blocate în Europa, anunţă vineri la Kiev preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP, preluată de news.ro.

„Sunt fericită să anunţ că Comisia a adoptat propuneri care vor permite Uniunii Europene să împrumute 35 de miliarde de euro” Ucrainei, a anunţat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Suntem acum încrezători în posibilitatea de a acorda acest împrumut Ucrainei foarte rapid”, a dat asigurări Ursula von der Leyen, în cursul unei vizite la Kiev în vederea pregătirii susţinerii unei susţineri a UE odată cu apropierea iernii.

Citește și: Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Statele membre UE este necesar însă să aprobe această propunere, iar procedura urmeează să fie accelerată, a declarat un oficial european sub protecţia anonimatului.

Acest împrumut nu va putea să fie integrat în niciun fel în bugetul naţional ucrainean, subliniază această sursă.

Active rusești în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro sunt blocate în UE, după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% în Belgia, unde se află sediul organismului internaţional de depozite de fonduri Euroclear.

Cei 27 au ajuns la un acord, în mai, în vederea folosirii dobânzilor generate de către aceste active aparţinând Băncii centrale a Rusiei.

Ele urmează să genereze 2,5-3 miliarde de euro pe an, în vederea ajutării Ucrainei să se înarmeze şi finanţării reconstrucţiei Ucrainei după război.

Statele membre G7 s-au pus apoi de acord asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, finanţat prin dobânzile produse de aceste actve ruseşti blocate.

Această decizie este însă dificil de pus în aplicare, din cauza garanţiilor cerute de către Statele Unite.

Washingtonul vrea să se asigure că blocarea activelor ruseşti este de durată, pentru a evita o întrerupere a finanţării.

Această blocare a activelor ruseşti în Europa depinde de un regim de sancţuni pe care Cei 27 vor să-l reînnoiască din şase în şase luni.

Comisia Europeană a propus ca reînnoirea sancţiunilor cu privire la blocarea activelor Băncii centrale ruse să aibă loc din trei în trei ani.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina aprobă utilizarea unui vehicul ciudat pentru forțele sale armate. Numele lui este Taha

Războiul lui Putin poate provoca un dezastru în Rusia: Moscova riscă să rămână fără resurse esențiale stocate din perioada sovietică

Ucraina ar putea primi câteva zeci de tancuri Abrams tocmai de la capătul lumii

Rusia avertizează Republica Moldova să nu găzduiască avioane F-16 destinate Ucrainei la baza aeriană de la Mărculeşti

Partenerii noștri