Live

UE și SUA denunță abuzuri sexuale și tortură comise de soldați israelieni asupra prizonierilor palestinieni

Data actualizării: Data publicării:
UE a făcut apel la Israel să permită lucrătorilor umanitari ai Crucii Roșii să viziteze închisorile în care sunt deținuți palestinieni. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană s-a alăturat joi Statelor Unite în exprimarea ororii față de acuzațiile, susținute de înregistrări video, potrivit cărora soldații israelieni au torturat și au abuzat sexual de deținuți palestinieni.

"UE este profund îngrijorată de acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și de abuzuri, inclusiv tortură și abuz sexual asupra deținuților palestinieni la facilitatea militară Sde Teiman din Israel și în alte părți", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al blocului european, pentru POLITICO într-o declarație.

Bruxelles-ul a cerut, de asemenea, Israelului să își deschidă închisorile pentru observatorii drepturilor omului, după ce a început să circule un videoclip, văzut de POLITICO, care pare să arate un deținut agresat sexual și alții culcați cu fața în jos, cu mâinile la ceafă.

Stano a adăugat că UE "a solicitat în mod repetat Israelului să se asigure că toți cei arestați sau deținuți sunt tratați în conformitate cu drepturile omului internaționale și cu dreptul și standardele umanitare internaționale ... indiferent de gravitatea infracțiunilor de care sunt acuzați deținuții".

De asemenea, el a făcut apel la Israel să permită lucrătorilor umanitari ai Crucii Roșii să viziteze închisorile în care sunt deținuți palestinieni.

Un clip tulburător

Marți, Canalul 12 de știri din Israel a difuzat imagini de supraveghere care par să arate soldați israelieni agresând sexual un prizonier palestinian la facilitatea Sde Teiman din sudul Israelului.

La sfârșitul lunii iulie, mai mulți soldați ai Forțelor de Apărare ale Israelului care lucrau ca gardieni la Sde Teiman au fost reținuți de poliția militară într-un caz legat de abuzarea unui prizonier la această unitate, potrivit presei israeliene. În urma arestărilor, o mulțime a încercat să ia cu asalt o altă bază în care erau reținuți soldații, potrivit IDF. Mai mulți parlamentari israelieni de extremă-dreapta păreau să fie printre cei din mulțime, au arătat imaginile de la fața locului.

POLITICO a contactat Forțele de Apărare ale Israelului pentru comentarii. În luna mai, IDF a negat acuzații similare de abuz sistemic la facilitatea Sde Teiman.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat miercuri că acuzațiile ar trebui "să fie investigate pe deplin de guvernul Israelului (și) de IDF.

"Am văzut înregistrarea video, iar rapoartele privind abuzurile sexuale asupra deținuților sunt îngrozitoare", a spus Miller. "Ar trebui să existe toleranță zero pentru abuzul sexual, violul oricărui deținut, punct.

Autoritățile israeliene se confruntă de mult timp cu acuzații de maltratare și abuz sistemic asupra prizonierilor palestinieni. Un raport publicat luna trecută de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a găsit dovezi ale "unei serii de acte îngrozitoare" comise împotriva deținuților.

Aproximativ 9 500 de palestinieni sunt deținuți în închisorile și bazele militare israeliene, iar cel puțin 53 de palestinieni au murit în custodia israeliană în cele 10 luni de la 7 octombrie, potrivit datelor ONU.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Israelul a intrat într-o ”nouă fază a războiului”. Ce este diferit acum față de confruntarea cu Hamas din Gaza

Partenerii noștri