Live

UE și NATO spun că scurgerile din gazoductele Nord Stream sunt „acte de sabotaj”

Data publicării:
Foto: Twitter/ Forsvaret

Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj - însă nu a acuzat direct Rusia.

Întreruperea intenționată ar duce la "cel mai puternic răspuns posibil", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anterior, în cazul scurgerilor de gaze, Ucraina a acuzat Rusia de comiterea unui "atac terorist", scrie BBC.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri scurgerile din gazoductele Nord Steam unor acte de sabotaj și a spus că a discutat despre protecția infrastructurii critice în țările NATO cu ministrul danez al Apărării.

Uniunea Europeană a acuzat în trecut Rusia că ar folosi rezervele sale de gaz și gazoductul Nord Steam drept arme împotriva Occidentului.

Secretarul american de Stat Anthony Blinken a declarat că scurgerilor "nu vor avea un impact major asupra Europei". Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu transportă în prezent gaz în Europa, însă sunt încărcate cu gaz. Blinken nu a acuzat direct Rusia, însă a spus că "nu ar fi în interesul nimănui" dacă scurgerile ar fi fost provocate.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat mesajul transmis de Ursula von der Leyen. "Actele de sabotaj asupra Nord Stream par să fie o tentivă de a destabiliza și mai tare furnizarea de energie Uniunii Europene", a scris el pe Twitter.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze

Operatorii gazoductului Nord Stream 2 au avertizat că presiunea în conductă a scăzut luni după-amiază. Drept urmare, autorităție daneze au sfătuit navele să evite zona din jurul insulei Bornholm. Marți, operatorul Nord Stream 1 a anunțat că conductele subacvatice au suferit daune fără precedent într-o singură zi.

Gazoductul Nord Stream 1, compus din două conducte paralele, nu a mai furnizat gaz în Europa din luna august, când a fost închis de Rusia. Autoritățile de la Moscova au spus că efectuează lucrări de mentenanță, însă Europa susține că Rusia încearcă să folosească livrările de gaze ca pe o armă.

Nord Steam 1 se întinde pe o distanță de 1200 de kilometri pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei în nord-estul Germaniei. Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost oprit când Rusia a invadat Ucraina.

Dmitri Pestok, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a declarat "foarte îngrijorat" de scurgeri, adăugând că nu poate fi exclus un atac intenționat.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze. Autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru. "Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii", a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.

Operatorii gazoductelor au spus că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum își apără Angela Merkel relația cu Putin în cartea ei de memorii

Rusia amenință cu acțiuni în justiție împotriva mai multor țări NATO din cauza exploziei Nord Stream

Rusia s-a plâns Germaniei cu privire la ancheta în cazul Nord Stream

Ambasadorul Rusiei în SUA: Kievul nu ataca gazoductele Nord Stream fără semnal de la Washington

Partenerii noștri