Live

UE: Migranții trimiși de Belarus peste graniță, un „atac direct” împotriva blocului comunitar

Data publicării:
UE acuză Belarusul de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniţă a solicitanţilor de azil. Foto: Profimedia Images

Statele membre ale Uniunii Europene au acuzat Belarusul de efectuarea unui „atac direct” prin împingerea peste graniţă a migranților, pe care „îi folosesc în scopuri politice”. Totodată, îngrijorate de perspectiva unei creșteri a numărului de refugiați afgani, au convenit că este necesar să își întărească frontierele externe, scrie Reuters.

În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

Miniştrii de interne ai celor 27 de naţiuni ale UE au afirmat, miercuri, într-un comunicat că Belarusul încearcă să „se folosească de fiinţele umane în scopuri politice”.

„Acest comportament agresiv ... este inacceptabil şi echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea şi presurizarea UE”, au spus aceştia în declaraţie.

Statele membre se tem de o nouă criză a migrației

Problema a devenit mai acută în urma preluării Afganistanului de către talibani, care a fost finalizată duminică. Mulţi afgani încearcă să fugă din ţară, temându-se de represalii.

Statele membre ale UE sunt îngrijorate în legătură cu o posibilă repetare a crizei migraţiei din Europa, din 2015-2016, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a tensionat sistemele de securitate şi de asistenţă socială şi a alimentat susţinerea grupurilor de extremă dreapta.

Miniştrii au declarat, fără referiri directe la Afganistan, că „este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.

UE acuză Belarusul că a transportat irakieni la Minsk, pe calea aerului, şi că apoi i-a condus spre graniţele sale din nord.

Lukaşenko a declarat că nu va mai reţine migranţii din cauza sancţiunilor impuse după alegerile prezidenţiale disputate de anul trecut şi represiunea ulterioară împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

Potrivit declaraţiei miniştrilor, ţările care se învecinează cu Belarusul şi agenţii ale UE au primit deja asistenţă financiară şi tehnică pentru gestionarea crizei migranţilor şi că ar putea fi trimise alte ajutoare, dacă va fi necesar.

Confruntată cu un val de migranţi în ceea ce consideră a fi un „război hibrid” dus de dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus, comparativ cu 100 în întregul an 2020. În plus, Lituania a început să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul. Letonia a adus acuzaţii similare la adresa Belarusului.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Polonia vinde unt din rezerva statului, pentru a stabiliza prețurile înainte de sărbătorile de iarnă

Giorgia Meloni le cere europenilor să fie prieteni cu Donald Trump: „Este esențial să menținem o abordare pragmatică”

Ungaria şi Slovacia au blocat sancțiunile UE împotriva Georgiei

Partenerii noștri