Live

Ucrainenii neagă informațiile că SUA le-ar fi cerut să se arate deschiși negocierilor: „Nimeni nu forțează Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la telefon cu președintele SUA Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Ucraina susține că poziția sa cu privire la negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și că aliații săi nu i-au cerut să negocieze, după ce Washington Post și CNN au scris că principalul său aliat și susținător, SUA, au cerut Kievului să semnaleze că este deschisă negocierilor, pe fondul îngrijorării aliaților din unele țări europene, America Latină și Africa cu privire la un război prelungit, scrie The Guardian.

Luni, ziarul italian La Repubblica a scris că aliații NATO ai Ucrainei au în vedere începerea negocierilor după ce Ucraina va cuceri regiunea Herson, astfel încât Kievul să înceapă negocierile de pe o poziție de forță.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat pentru Radio Svoboda că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele ruse vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Podoliak a spus că SUA tratează Ucraina ca pe un partener egal și că nu există nicio constrângere. El a spus că Ucraina câștigă și, prin urmare, să te așezi acum la masa negocierilor ar fi „o prostie”.

„Nimeni nu forțează Ucraina să intre într-un proces de negociere neprofitabil sau, mai degrabă, să accepte ultimatumul Rusiei”, a spus Podoliak.

Podoliak a mai declarat că Rusia a oferit doar ultimatumuri Ucrainei , iar Ucraina consideră că orice armistițiu creat de aceste ultimatumuri nu va fi unul de durată. El a spus că Rusia va folosi pur și simplu un armistițiu pentru a-și rearma și moderniza armata și apoi „va da același ultimatum”.

Pentru SUA, a spus Podoliak, este „extrem de benefic” ca Ucraina să câștige războiul, în primul rând pentru că va semnala altor lideri autoritari că, dacă vor ataca o altă țară, legea internațională va fi respectată și, în al doilea rând, pentru că SUA și aliații săi au investit prea mult pentru a lăsa Rusia să câștige.

„Dacă Ucraina nu câștigă războiul... atunci... în ciuda asistenței financiare, economice, militare din partea țărilor NATO, mai ales a SUA, Rusia a câștigat. Înțelegi ce se va dovedi în acest caz! Că armata Rusiei... este mult mai bună, că Rusia are într-adevăr „a doua armată din lume” (și) Rusia poate dicta condiții.”, a spus acesta.

Când a fost întrebat dacă informațiile publicate de Washington Post erau, prin urmare, false, Podoliak a afirmat că jurnaliștii ar putea obține informațiile lor de la politicieni pro-ruși, deși s-a abținut să respingă rapoartele ca fiind false.

„Toate aceste infromații despre faptul că cineva forțează negocierile (...) fac parte din propaganda Federației Ruse”, a mai spus consilierul președintelui Zelenski.

Potrivit publicației americane, care citează surse anonime, Ucraina ar fi primit recent încurajări din partea Administrației americane de a se arăta public deschisă la negocieri de pace cu Rusia.

Washington Post a mai scris că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: Nu am primit informații că Simion ar fi spion rus sau s-ar fi întâlnit cu spioni

Lovitură pentru Elon Musk. Favoritul său pentru a conduce Senatul SUA a pierdut în fața lui John Thune, un politician cu experiență

Donald Trump a fost primit de Joe Biden la Casa Albă și a promis o tranziție „fără probleme”

Partenerii noștri