Live

Ucraina va cere Turciei să interzică accesul în Marea Neagră a navelor militare ruse dacă izbucnește războiul

Data actualizării: Data publicării:
Turcia va crește de 5 ori taxa pentru navele care tranzitează strâmtorile Bosfor şi Dardanele Foto: Profimedia Images

Ucraina spune că prezența navelor militare rusești în apropierea frontierelor ei din Marea Neagră reprezintă o amenințare și că îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea strâmtorilor din Marea Neagră pentru Rusia, potrivit declarației ambasadorului ucrainean de la Ankara, citată de Reuters. 

Mai devreme luna aceasta, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră pentru a participa la exerciţii în proximitatea apelor teritoriale ucrainene.

Întrebat despre prezenţa navelor ruseşti de război în apropierea frontierelor ţării sale, ambasadorul ucrainean a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că aceste nave reprezintă „un mare pericol” pentru Ucraina şi a descris concentrarea navală rusească în Marea Neagră drept „copleşitoare”.

„Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei, când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure, vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”, a declarat Vasil Bodnar, ambasadorul ucrainean din Turcia.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că Turcia nu recunoaște pașii făcuți de Rusia împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

„Când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure, vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”. Foto: Profimedia Images

Turcia poate închide strâmtorile pentru navele străine în caz de război

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat deja NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut recent o tentativă de mediere între Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri că Ankara va face paşii necesari pentru ca relaţiile ei cu aceste ţări să nu fie afectate, scrie Agerpres. Membră a NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Rusia, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova.

Recunoașterea independeței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei și anunțul lui Putin că va trimite forțe armate în Donbas pentru a „menține pacea” a instigat reacții adverse și sancțiuni din partea statelor occidentale.

Turcia își dorește să mențină relații bune și cu Moscova, dar și cu Ucraina și, în teorie, se opune sancțiunilor. Erdogan a criticat eforturile diplomatice ineficiente ale Occidentului pentru rezolvarea crizei din Ucraina, potrivit Reuters.

Citește și: Echilibristica Turciei în relația cu Rusia și NATO. De ce prietenia dintre Erdogan și Putin stă „pe muchie de cuțit”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Partenerii noștri