Live

Ucraina şi Croaţia au căzut de acord asupra utilizării porturilor croate pentru exporturile de cereale

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ucraina şi Croaţia au căzut de acord asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de pe Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba, după discuţiile cu omologul său croat, Gordan Grlic Radman, luni, la Kiev, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Rusia, care a renunţat luna aceasta la acordul privind transportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră -negociat de ONU şi Turcia- privând Ucraina, un producător global, de un canal vital pentru a-şi exporta în siguranţă produsele agricole în timpul războiului.

„Acum vom lucra pentru a stabili cele mai eficiente rute către aceste porturi şi să profităm la maximum de această oportunitate”, a afirmat Kuleba după întrevederea cu Grlic Radman la Kiev. „Orice contribuţie la deblocarea exporturilor, orice uşă deschisă este o contribuţie reală şi efectivă la securitatea alimentară a lumii”, a adăugat el.

La rândul său, şeful diplomaţiei croate a confirmat că ţara sa pune la dispoziţia Ucrainei porturile de la Marea Adriatică pentru exporturile de cereale, reafirmând totodată sprijinul Croaţiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei invadate de Rusia, potrivit EFE.

Ucraina se bazează în prezent pe rutele de export terestre prin Uniunea Europeană, precum şi pe o rută alternativă pe Dunăre. Rusia a atacat infrastructura de-a lungul acestui din urmă traseu în cursul acestei luni.

Kuleba a declarat că principalul subiect al discuţiilor sale cu omologul său croat au fost armele. „Voi spune doar că avem înţelegeri specifice care vor fi puse în curând în aplicare”, a spus el, fără a oferi detalii.

Croaţia - care a avut un drum lung şi dificil de parcurs de la independenţă şi agresiunea militară sârbă până la integrarea deplină a ţării în Uniunea Europeană - are multe experienţe de împărtăşit cu Ucraina, a completat Grlic Radman, care efectuează luni o vizită în Ucraina.

Una dintre acestea este reintegrarea paşnică a teritoriilor ocupate, sub egida ONU, iar o alta vizează deminarea teritoriului, mai ales având în vedere faptul că Ucraina este grânarul care aprovizionează lumea cu cereale, inclusiv ţările cele mai vulnerabile, a afirmat şeful diplomaţiei croate.

Ministrul croat a participat în localitatea Hostomel (nu departe de Kiev) la transmiterea a 50 de generatoare de energie electrică achiziţionate de UNICEF prin intermediul unei donaţii croate de un milion de euro pentru şcoli şi spitale din Ucraina.

Croaţia, a promis el, va continua să ofere „un sprijin neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional”, a precizat MAE croat într-un comunicat.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Explicațiile ministrului Energiei despre exportul de gaze naturale și electricitate al țării noastre în Republica Moldova

Partenerii noștri