Live

Ucraina cere o reuniune de urgență cu Rusia și țările OSCE. Moscova: „Relațiile sunt la pământ”

Data actualizării: Data publicării:
Washingtonul a reiterat duminică faptul că Rusia ar putea ataca Ucraina „în orice moment”. Foto: Profimedia Images

Ucraina a cerut o reuniune de urgență cu Rusia şi ţările din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) și a acuzat Moscova că nu oferă informaţii cu privire la deplasările trupelor sale comasate la frontiera ucraineană. Între timp, Rusia a spus că relațiile dintre Moscova și Washington sunt „prăbușite la pământ”, informează Reuters.

Într-un comunicat publicat duminică seara, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului cu privire la Documentul de la Viena, un text al OSCE care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate ale celor 57 de ţări membre ale organizaţiei.

„Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată”, a anunţat Kuleba, scrie Agerpres.

Rusia „trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante”, a continuat ministrul ucrainean de externe.

Rusia și Belarus au organizat exerciții militare comune în apropiere de granița cu Ucraina. Foto: Profimedia Images

Casa Albă: Rusia ar putea inventa un pretext pentru a ataca Ucraina „în orice moment”

Duminică, Washingtonul a reiterat că Rusia ar putea ataca Ucraina „în orice moment”. Mai mult, americanii spun că pentru a justifica invazia țării vecine, rușii ar putea crea un pretext surprinză, potrivit Reuters.

Moscova neagă orice intenţie agresivă faţă de Kiev, însă condiţionează detensionarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

„Șefii de stat poartă un dialog, există dialog și pe alte fronturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu. „Este o îmbunătățire deoarece doar acum câțiva ani nu era niciun dialog, un era contacte de niciun fel.”

„Cât despre celelalte lucruri, din păcate, în relațiile bilaterale, nu putem vorbi decât despre lucruri negative”, a spus Peskov. „Ne aflăm într-un punct foarte, foarte jos. Defapt, [relațiile] sunt prăbușite la pământ.”

Rusia a început sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea. Odată ce au început exercițiile militare, Rusia a blocat accesul maritim spre strâmtoarea Kerci și trei zone extinse din Marea Neagră.

Jake Sullivan: SUA „va apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO”, iar „Rusia înțelege foarte bine acest mesaj”. Foto: Profimedia Images

SUA: Vom „apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO”

La sfârşitul săptămânii trecute, tensiunile au crescut şi mai mult, numeroase ţări occidentale îndemnându-şi cetăţenii să părăsească Ucraina sau evacuându-şi ambasadele.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a dat asigurări că SUA „va apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO” și că e de părere că „Rusia înțelege foarte bine acest mesaj”.

Biden a avut duminică o conversație cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul căreia au fost de acord că cea mai bună strategie de atenuare a crizei din Ucraina este diplomația și descurajarea Rusiei în fața acțiunilor agresive ale Moscovei, potrivit Casei Albe.

În ceea ce ar putea reprezenta o concesiune majoră în fața Moscovei, ambasadorul ucrainean din Marea Britanie a spus pentru BBC Kiev, citat de Reuters, că Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia.

Biden a discutat situația din Ucraina cu Zelenski și a fost invitat la Kiev. Scholz merge luni în Ucraina, marți în Rusia. Foto: Profimedia Images

Biden, invitat la Kiev. Scholz merge luni în Ucraina, marți în Rusia

Oficiali ai administrației Zelenski au spus că ucrainenii l-au invitat pe Biden la Kiev. Casa Albă nu a comentat această știre.

Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat luni la Kiev, apoi marţi la Moscova, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei, una dintre cele mai grave din Europa de la sfârşitul Războiului Rece.

Un oficial german a spus că Berlinul nu se așteaptă la „rezultate concrete”, dar că diplomația rămâne importantă.

Începând din noiembrie, Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Citește și: Rusia anunță că a descoperit un submarin nuclear american în apele sale teritoriale. SUA: „Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri