Live

Ucraina a identificat peste 600 de suspecți de crime de război. Procurorul general: Printre ei se află înalți ofițeri și politicieni

Data publicării:
Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, afirmă că printre suspecții de crime de război în Ucraina se numără înalți ofițeri, dar și politicieni. Foto: Profimedia

Ucraina a identificat peste 600 de suspecți de crime de război și a început urmărirea penală împorriva a 80 dintre ei, a declarat marți procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, potrivit Reuters.

Lista suspecților cuprinde „militari cu grad înalt, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei”, a spus Irina Venediktova în cadrul unei conferințe de presă la Haga.

Potrivit acesteia, Estonia, Letonia și Slovacia au decis să se alăture echipei internaționale de investigatori din Ucraina, care a fost inițiată în martie de Ucraina, Lituania și Polonia, pentru a facilita schimbul de informații și investigarea suspecților de crime de război și crime împotriva umanității.

Investigatorii internaționali lucrează în colaborare cu Curtea Penală Internațională (CPI), care a lansat propria investigație privind posibile crime de război în Ucraina.

CPI a trimis o echipă formată din 42 de investigatori, experți criminaliști și asistenți în Ucraina, iar procurorul-șef Karim Khan a anunțat marți că „intenționează să deschidă un birou în Kiev”, pentru a-i ajuta pe investigatori.

La rândul ei, Irina Venediktova a declarat că sprijinul primit din afară este esențial pentru eforturile Ucrainei de a investiga toate posibilele crime de război.

„Ar trebui să colectăm și să protejăm totul (dovezile - n.r.) cum trebuie. Trebuie să fie probe admise în orice instanță”, a spus ea.

Rusia neagă că acțiunile ei sunt îndreptate împotriva civililor sau că au loc crime de război în ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin a trimis lupi pe linia frontului din Ucraina. Ce plan are dictatorul de la Kremlin

Brigada 92 de asalt ucraineană a respins o ofensivă rusă în zona Harkov. 40 de vehicule de luptă în flăcări

Rușii au bombardat spitalul din Sumî. Clădirea a fost lovită și a doua oară când salvatorii evacuau răniții. Nouă morți

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Partenerii noștri