Live

Galerie Foto Tuneluri secrete și instalații militare din insulele „fortăreață” ale Taiwanului de lângă China au fost deschise publicului

Data publicării:
Termocentrala și alte instalații din perioada Războiului Rece au fost ascunse în munți de teama atacurilor armatei chineze, care a continuat să bombardeze insulele Matsu mult după încheierea războiului civil din China. Foto: Profimedia Images

Taiwanul a permis pentru prima dată accesul publicului într-o fostă termocentrală ascunsă într-un tunel secret folosit de armată pe o insulă din apropiere de țărmul Chinei continentale, relatează CNN. Complexul a fost transformat într-un spațiu artistic futurist ce prezintă istoria unui arhipelag care a funcționat ca un avanpost militar din prima linie a unui război care nu a mai avut loc niciodată – cel puțin, până acum.

Într-un sat taiwanez liniștit aflat la doar 12 kilometri de coasta Chinei continentale, oamenii circulă cu scuterele prin dreptul unei clădiri care a rămas în mare parte nebăgată în seamă.

Pentru locuitorii insulei Beigan, care face parte din arhipelagul Matsu, structura reprezintă intrarea într-o termocentrală dezafectată de pe vremea Războiului Rece ascunsă în interiorul unui munte.

Dar, pentru că aceasta a fost o zonă restricționată până acum de armata taiwaneză, puțini oameni au văzut cum arată acest complex secret la interior.

Fosta centrală electrică a fost deschisă publicului la finalul lunii septembrie pentru prima dată de când a fost construită acum aproape 50 de ani și face acum parte din Matsu Biennial – o expoziție de artă și, totodată, o formă de prezentare a istoriei arhipelagului.

„A schimbat viețile locuitorilor insulei pentru totdeauna”

Termocentrala Beigan, cunoscută de localnici drept Jun Hun („Spirit militar”) - aceeași poreclă pe care o are și divizia de soldați taiwanezi care au construit-o, a intrat în funcțiune în 1975 și a devenit o piesă de bază a economiei locale înainte să se închidă în 2010.

„A schimbat viețile locuitorilor de pe insulă pentru totdeauna”, scria într-un articol publicat recent de ziarul Matsu Daily.

Umbra războiului a atârnat deasupra insulelor timp de mai multe decenii. Captură foto: matsubiennial.tw

Insulele Matsu au funcționat ca niște „fortărețe” folosite de forțele naționaliste ale Kuomintang (KMT) după ce s-au retras din China continentală în Taiwan în 1949, ca urmare a înfrângerii suferite în războiul civil purtat împotriva insurgenților comuniști ai lui Mao Zedong.

Armata taiwaneză a păstrat totuși controlul asupra Kinmen și Matsu – arhipelaguri care se află la sute de kilometri de capitala Taiwanului, Taipei, dar la mică distanță de țărmurile Chinei continentale.

O relicvă a Războiului Rece

Umbra războiului a atârnat deasupra insulelor timp de mai multe decenii. În perioada 1950-1979, armata Chinei comuniste a bombardat insulele din când în când folosind artileria.

Pentru a apăra noua termocentrală de aceste bombardamente, KMT a săpat adânc în munții stâncoși din Matsu și a construit-o într-un tunel militar ascuns, ceea ce a permis complexului să genereze electricitate, dar și să funcționeze ca un adăpost antiaerian pentru locuitori.

Odată cu detensionarea relațiilor la finalul secolului trecut, centrala a fost scoasă din uz și a devenit doar o relicvă a Războiului Rece.

Odată cu detensionarea relațiilor la finalul secolului trecut, centrala a fost scoasă din uz și a devenit doar o relicvă a Războiului Rece. Foto: Profimedia Images

Pentru a intra în instalația creată pentru festivalul Matsu Biennial, vizitatorii trebuie să treacă printr-un tunel îngust echipat cu lanterne industriale care emană o lumină caldă.

Odată ajunși într-o cameră de control de unde se poate observa camera motoarelor, turiștii sunt întâmpinați de o lumină roșie care marchează perimetrul sălii. Generatoarele electrice sunt luminate și ele în culori portocalii.

Aranjamentul lămpilor și culorile alese sunt menite să evoce sentimentul că centrala electrică ar fi încă în funcțiune. „Centrala electrică este inima [insulelor] Matsu care nu a încetat să bată, iar generatoarele sunt esența centralei electrice”, au explicat designerii instalației, Annie Chu și Liu Ping-yi.

Un arhipelag aflat sub stăpânire militară

Aflându-se în mijlocul ostilităților dintre China și Taiwan, arhipelagurile Matsu și Kinmen au fost sub stăpânire militară pentru mai bine de trei decenii, până în 1992 – la mulți ani după ce legea marțială a fost ridicată pentru restul Taiwanului.

Multe aspecte ale vieții de zi cu zi a localnicilor erau controlate strict de armată, care a introdus stări de asediu și a restricționat deplasarea civililor. Localnicii nu aveau voie nici măcar să dețină mingi de baschet sau să aprindă luminile noaptea pentru a nu atrage atenția inamicului.

Localnicii nu aveau voie nici măcar să dețină mingi de baschet sau să aprindă luminile noaptea pentru a nu atrage atenția inamicului. Foto: Profimedia Images

Prin simularea sunetelor asurzitoare ale centralei electrice, instalația aduce un tribut și angajaților care au lucrat aici, întrucât unii dintre ei au dezvoltat probleme de auz din cauza expunerii prelungite la niveluri ridicate ale zgomotului.

Beijingul pretinde de mult timp că Taiwan este teritoriu chinez și, în ciuda faptului că guvernul chinez nu a controlat niciodată insula, nu a exclus niciodată posibilitatea ca insula să fie cucerită militar.

În ultimii ani, China a crescut presiunea economică, militară și diplomatică asupra insulei cu 24 de milioane de locuitori, trimițând avioane de luptă aproape zilnic în zona de identificare a sistemelor de apărare antiaeriană ale Taiwanului.

În cea mai recentă agravare a situației, China a trimis peste 100 de avioane de luptă în apropiere de Taiwan în decursul a doar 24 de ore în luna septembrie. Ministerul taiwanez al Apărării a solicitat Beijingului să înceteze „hărțuirea militară persistentă” a insulei.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chinezii susțin că au creat o armă cu unde electromagnetice, similară cu Steaua Morții din „Războiul stelelor”

China cere Franţei să împingă Comisia Europeană către o soluţie convenabilă pentru comerţul cu vehiculele electrice

Pearl Harbor-ul Chinei: Beijingul a transformat o insulă cât Taiwanul într-o fortăreață militară de 50 de miliarde de dolari

China știa de planurile Rusiei de a aduce nord-coreeni pe câmpul de luptă în Ucraina, crede un expert european

Partenerii noștri