Tunelul secret care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei. „Ar fi cea mai importantă descoperire a secolul XXI”
Arheologii din Egipt au descoperit un vast tunel subteran în apropierea orașului Alexandria și speră că acesta îi va duce la mormântul pierdut al reginei Cleopatra a VII-a, ultimul faraon al Egiptului și, probabil, cel mai faimos, relatează Times of Israel.
Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a declarat că tunelul lung de 1,3 kilometri a fost săpat în stânca de sub vechiul templu Taposiris Magna din Egipt.
Tunelul, situat la peste 13 metri sub pământ, a fost descris de minister drept un „miracol geometric” care ar putea duce la locul de odihnă al Cleopatrei.
Săpăturile au fost făcutede o misiune arheologică dominicană-egipteană de la Universitatea din San Domingo.
„Acesta este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei”, a spus Dr. Kathleen Martinez, care a condus misiunea comună, pentru Heritage Key.
„Dacă există o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie înmormântată acolo, este de datoria mea să o caut”, a spus Martinez.
Cleopatra a fost regina Egiptului din anul 51 î.Hr. până la moartea ei în 30 î.Hr., când Roma a cucerit țara. Moartea ei a marcat și sfârșitul perioadei elenistice.
Se crede că relațiile amoroase și luptele pentru putere pe care le-a purtat cu împăratul roman Iulius Cezar și cu politicianul roman Marcus Antonius au avut un impact semnificativ asupra cursului istoriei egiptene și romane, inspirând și piesa „Antoniu și Cleopatra” a lui William Shakespeare.
„Este prima dată când un arheolog a găsit tuneluri, pasaje subterane în interiorul zidurilor de incintă ai templului”, a spus Martinez, menționând că, dacă tunelul duce la mormântul Cleopatrei, ar fi „cea mai importantă descoperire a secolul XXI.”
Martinez a lucrat la Templul Taposiris Magna și a căutat mormântul pierdut timp de peste 15 ani.
S-a descoperit că o parte a tunelului este scufundată sub apă, susținând o teorie importantă care spune că fundațiile templului sunt, de asemenea, sub apă din cauza a cel puțin 23 de cutremure care au lovit zona între 320 și 1303 d.Hr.
Echipa lui Martinez a dezgropat deja mai multe artefacte notabile sub templu în timpul misiunii lor recente, inclusiv monede care poartă numele reginei Cleopatra și al lui Alexandru cel Mare, precum și statui antice ale zeiței egiptene Isis.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News