Tsipras acuză Ankara de șantaj. Ce vrea Erdogan în schimbul eliberării celor doi soldați greci închiși în Turcia
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a legat sâmbătă soarta celor doi soldaţi greci închişi în Turcia de extrădarea de către Atena a opt presupuşi pucişti turci care au fugit în Grecia după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Au dorit să le predăm soldaţii greci, dar le-am spus că, dacă vor acest lucru, trebuie mai întâi să ne dea soldaţii care au făcut o lovitură de stat în ţara noastră", a declarat şeful statului turc în cursul unui interviu difuzat de canalul privat NTV.
„Dacă ne dau (presupuşii pucişti), atunci von lua în considerare" situaţia celor doi soldaţi greci, a continuat el.
Turcia cere constant extrădarea celor opt militari turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, dar Atena nu a răspuns la această cerere şi refuză să lege afacerea în cauză de cea a soldaţilor greci închişi în Turcia de la începutul lui martie.
Întemniţarea într-o închisoare turcă a celor doi soldaţi greci care, potrivit Atenei, au pătruns din greşeală pe teritoriul Turciei în timp ce patrulau la graniţa greco-turcă în condiţii meteo nefavorabile, a agravat relaţiile deja tensionate dintre cele două țări NATO.
Potrivit presei turce, cei doi soldaţi ar fi acuzaţi de „pătrundere ilegală într-o zonă interzisă", precum şi de „spionaj".
CITIȚI ȘI: Declarațiile ministrului grec al Apărării despre un război cu Turcia
Premierul grec, Alexis Tsipras, a îndemnat Ankara la începutul lui aprilie „să accelereze procedurile judiciare” pentru revenirea celor doi soldaţi greci şi să înceteze „escaladarea retorică".
„Viaţa oamenilor şi libertatea oamenilor nu sunt şi nu trebuie să servească drept pioni în jocurile de putere şi şantaj", a spus el într-o declaraţie pentru jurnalul Documento.
Grecia și Turcia sunt într-un război nedeclarat tocmai din anul 1974, a sugerat săptămâna trecută ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos.
Panos Kammenos a declarat că aviația militară turcă încalcă spațiul aerian al Greciei din 1974 (anul războiului turco-cipriot) încoace în mod constant, iar autoritățile elene au interceptat de multe ori avioanele de luptă turce pentru a-și apăra suveranitatea.
„Avem eroi morți, care au căzut la datorie, iar astfel de acțiuni se întâmplă de obicei pe vreme de război”, a precizat ministrul grec al Apărării.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News