Live

Trupele ucrainene au înaintat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei, conform oficialilor de la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei. Este operațiunea militară cea mai profundă și mai semnificativă de când Moscova a început invazia Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale s-au angajat cu trupe ucrainene în apropierea satelor Tolpino și Obșchi Kolodez, când ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a șasea zi, relatează BBC. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat Kievul că „intimidează populația pașnică a Rusiei”. Pentru prima dată de la intrarea Ucrainei în regiune, Volodimir Zelenski a recunoscut direct atacul și spune că Ucraina împinge războiul către „teritoriul agresorului”.

„Ucraina demonstrează că poate într-adevăr să restabilească justiția și să asigure presiunea necesară asupra agresorului”, a transmis președintele Ucrainei, Zelenski, în discursul său de aseară de la Kiev. Președintele a continuat mulțumind „războinicilor” Ucrainei și a spus că a discutat despre operațiunea din Rusia cu comandantul militar superior al țării - generalul Oleksandr Sîrski. 

Un înalt oficial ucrainean a declarat agenției de presă AFP că mii de militari au fost implicați în operațiune, cu mult mai mult decât mica incursiune raportată inițial de polițiștii de frontieră ruși. În timp ce grupurile de sabotaj susținute de Ucraina au lansat incursiuni transfrontaliere intermitente, ofensiva de la Kursk marchează cel mai mare atac coordonat asupra teritoriului rus de către forțele convenționale de la Kiev, conform BBC. 

„Suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a provoca pierderi maxime și de a destabiliza situația din Rusia, deoarece aceștia nu își pot proteja propria graniță", a spus oficialul.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au „dejucat încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc în teritoriul rus”. Dar într-o aparentă recunoaștere că forțele Kievului au avansat acum semnificativ în regiunea de graniță Kursk, ministerul apărării a raportat că au implicat forțe ucrainene în apropierea satelor Tolpino și Obșchi Kolodez - care se află la aproximativ 25 km și 30 km de granița dintre Rusia și Ucraina”. 

Trupele ucrainene au susținut că au capturat o serie de așezări din regiunea Kursk. În Guevo, un sat aflat la aproximativ 3 km în interiorul Rusiei, soldații s-au filmat îndepărtând steagul rusesc dintr-o clădire administrativă. Au apărut, de asemenea, clipuri cu trupele ucrainene care au capturat clădiri administrative din Sverdlikovo și Poroz, în timp ce s-au înregistrat lupte intense în Sudzha - un oraș de aproximativ 5.000 de locuitori.

La Sumy, care se învecinează cu regiunea Kursk, reporterii BBC au asistat la un flux constant de transportoare blindate de trupe și tancuri care se deplasează spre Rusia. Convoaiele blindate poartă însemne triunghiulare albe, aparent pentru a le distinge de hardware-ul folosit în Ucraina însăși. Între timp, au apărut fotografii aeriene care arată tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei. Fotografiile analizate de BBC Verify par, de asemenea, să arate că Rusia construiește noi linii defensive în apropierea centralei nucleare Kursk. Se spune că forțele ucrainene au avansat pe o rază de 50 km (31 mile) de instalație.

Autoritățile locale ruse au pus regiunea Kursk sub stare de urgență

Rusia spune că 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele de graniță din regiunea Kursk, unde autoritățile locale au declarat stare de urgență.

Guvernatorul regional interimar, Aleksei Smirnov, a mai spus că 15 persoane au fost rănite sâmbătă seara, când epava unei rachete ucrainene doborâte a căzut pe o clădire cu mai multe etaje din capitala regională a Kursk.

Ofensiva de la Kursk vine după săptămâni de avansări ale Rusiei în est, unde o succesiune de sate au fost capturate de forțele Kremlinului. Unii analiști au sugerat că atacul de la Kursk face parte dintr-o strategie de a influența Rusia să redistribuie forțele militare departe de estul Ucrainei și să ușureze presiunea asupra apărării ucrainene asediate.

Putin: Ofensiva este o provocare majoră

Ofensiva ucraineană a fost gândită pentru a întări poziția Kievului în eventualele negocieri de pace purtate cu Rusia, după cum au declarat experții militari pentru Deutsche Welle. Conform aceleiași surse, Ucraina ar vrea să cucerească cât mai mult teritoriu rusesc și astfel să exercite presiuni asupra Moscovei. 

Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ofensiva a fost o „provocare majoră”. Moscova a ripostat deja împotriva atacului ucrainean. Serviciile de urgență din Kiev au declarat că un bărbat și fiul său în vârstă de patru ani au fost uciși într-o lovitură cu rachete asupra capitalei peste noapte.

Apărarea antiaeriană a distrus, de asemenea, 53 din cele 57 de drone de atac lansate de Rusia în timpul atacurilor sale aeriene de peste noapte, au declarat oficialii forțelor aeriene, conform BBC. Patru rachete fabricate în Coreea de Nord au fost, de asemenea, trase în cadrul barajului, au spus ei.

Rusia a fost nevoită să apeleze la statul asiatic izolat pentru a-și reaproviziona munițiile, SUA susținând că Phenian a livrat cantități mari de echipamente militare.

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri