Live

Cel puțin șapte oameni au murit și 140 au fost răniți în Sudan după ce armata a deschis focul împotriva protestatarilor

Data actualizării: Data publicării:
Armata a înlăturat de la putere guvernul civil al Sudanului, în contextul unei crize politice profunde în această țară africană. Foto: Profimedia Images

Cel puțin șapte oameni au murit iar alți 140 au fost răniți în Sudan, după ce armata a deschis focul împotriva protestatarilor adunați să denunțe lovitura de stat militară de luni, relatează BBC și Reuters.

Un oficial al Ministerului Sănătății a declarat că șapte persoane au fost ucise de focuri de armă și 140 au fost rănite în confruntările dintre soldați și protestatari.

Oamenii au ieșit în stradă după ce armata a arestat membrii civili ai guvernului de tranziție și a proclamat o dictatură militară, luni. Conform informațiilor din presa internațională, soldații au mers din casă în casă pentru a aresta organizatorii locali ai protestelor.

La venirea nopții, luni, o mulțime de oameni încă se afla pe străzile capitalei Khartoum, dar și în alte orașe mari, cerând revenirea la putere a unui guvern civil.

Un protestatar rănit le-a spus reporterilor că a fost împușcat în picior în apropiere de sediul armatei. Martorii și răniții spun că soldații au folosit grenade paralizante înainte de a deschide focul asupra lor.

„Doi oameni au murit, i-am văzut cu ochii mei”, a spus Al-Tayeb Mohamed Ahmed. Uniunea Medicilor din Sudan și Ministerul Informațiilor au confirmat decesele.

Imagini din spitalele din Sudan arată oameni răniți grav, cu haine însângerate. Chiar și în aceste condiții, protestele continuă, iar demonstranții au blocat drumuri cu cărămizi și cauciucuri incendiate. Aeroportul din Khartoum a fost închis, iar internetul și telefonia tăiate.

Lovitura de stat a fost condamnată de liderii lumii occidentale, dar și de ONU, iar SUA a blocat ajutoare de 700 de milioane de dolari destinate Sudanului.

Sudanul este măcinat de tensiuni profunde între autoritățile civile și militare care, până la lovitura de stat au împărțit puterea într-un aranjament de guvernare comună din 2019, de când l-au dat jos de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir. Acesta a fost înlăturat de la conducerea țării după 30 de ani.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor lui al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

Partenerii noștri