Video Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX
Trei astronauţi ai NASA şi un cosmonaut rus au fost transportaţi la o unitate medicală locală „dintr-un exces de precauţie” după ce au amerizat în Oceanul Atlantic în apropiere de Florida vineri dimineaţă, la finalul unei misiuni de aproape opt luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat agenţia spaţială americană, fără să ofere alte detalii, informează Reuters.
Astronauţii NASA Matthew Dominick, Michael Barratt şi Jeanette Epps, precum şi cosmonautul rus Alexander Grebenkin „au fost transportaţi la o unitate medicală locală pentru o evaluare suplimentară'”, a precizat NASA într-un comunicat după ce echipajul a revenit pe Terra la ora 07:29 GMT la bordul unei capsule Crew Dragon a companiei SpaceX.
Echipajul a efectuat evaluarea medicală standard în momentul ieşirii din capsula spaţială, a spus NASA, adăugând că „dintr-un exces de precauţie, toţi membrii echipajului au fost transportaţi cu avionul, împreună, la unitatea medicală”.
NASA, care de obicei nu face publice detalii despre problemele medicale ale astronauţilor, a refuzat să precizeze ce anume a determinat acest exces de precauţie sau să descrie starea de sănătate a echipajului. Agenţia spaţială a Federaţiei Ruse nu a dat curs deocamdată unei solicitări de a face declaraţii despre starea de sănătate a cosmonautului Alexander Grebenkin, scrie Agerpres.
Compania SpaceX dispune de o flotă de vehicule spaţiale reutilizabile şi a efectuat deja 144 de zboruri spre ISS. Această companie privată, deţinută de miliardarul Elon Musk, a rămas singura opţiune a Statelor Unite pentru a îi transporta pe astronauţii de la NASA spre şi dinspre ISS. Capsula Starliner, concepută de grupul Boeing pentru a deveni al doilea vehicul american capabil să transporte echipaje în spaţiu, s-a confruntat de mai mulţi ani cu o serie de probleme tehnice în procesul său de dezvoltare.
Cu 235 de zile petrecute în spaţiu, misiunea cu astronauţi Crew-8 pe ISS, un laborator ştiinţific de mărimea unui teren de fotbal, aflat la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri pe orbita Pământului, a fost mai lungă decât misiunile obişnuite de şase luni la bordul avanpostului orbital. De asemenea, a fost cea mai lungă misiune de până acum a capsulei Crew Dragon a companiei SpaceX, care şi-a început zborurile pe orbită în 2020.
Revenirea echipajului pe Terra a fost amânată timp de mai multe săptămâni din cauza a două uragane care au lovit sud-estul Statelor Unite în apropierea zonelor în care echipajul capsulei Crew Dragon trebuia să amerizeze.
Dar miercuri după-amiază, capsula spaţială Crew Dragon s-a desprins în siguranţă de ISS şi a reintrat în atmosfera Pământului vineri dimineaţă, deschizându-şi paraşutele înainte de a plonja în apele Golfului Mexic.
Într-o conferinţă de presă ce a fost organizată după amerizare, un oficial de la NASA a declarat că „echipajul se descurcă grozav” şi nu a menţionat nicio problemă cu astronauţii, însă a remarcat două probleme cu deschiderea paraşutelor capsulei Crew Dragon.
Richard Jones, director adjunct al programului de zboruri comerciale cu echipaj uman din cadrul NASA, a declarat că setul iniţial de paraşute de frânare de care dispune capsula Crew Dragon a avut de suferit din cauza unor "lovituri cauzate de deşeuri spaţiale" şi că una dintre cele patru paraşute dintr-un set ulterior a avut nevoie de mai mult timp decât era de aşteptat pentru a se deschide.
Niciunul dintre aceste incidente nu a afectat siguranţa echipajului, a declarat Richard Jones, care a calificat condiţiile meteorologice pentru recuperarea echipajului ca fiind "ideale".
Capsula spaţială reutilizabilă Crew Dragon s-a aflat la cel de-al cincilea zbor al său, înregistrând 702 zile petrecute pe orbită după prima sa misiune, a declarat în faţa reporterilor prezenţi la aceeaşi conferinţă de presă vicepreşedintele companiei SpaceX pentru fiabilitatea zborurilor, William Gerstenmaier, un fost înalt oficial la NASA.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News