Live

Video Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX

Data publicării:
Foto: Profimedia

Trei astronauţi ai NASA şi un cosmonaut rus au fost transportaţi la o unitate medicală locală „dintr-un exces de precauţie” după ce au amerizat în Oceanul Atlantic în apropiere de Florida vineri dimineaţă, la finalul unei misiuni de aproape opt luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat agenţia spaţială americană, fără să ofere alte detalii, informează Reuters.

Astronauţii NASA Matthew Dominick, Michael Barratt şi Jeanette Epps, precum şi cosmonautul rus Alexander Grebenkin „au fost transportaţi la o unitate medicală locală pentru o evaluare suplimentară'”, a precizat NASA într-un comunicat după ce echipajul a revenit pe Terra la ora 07:29 GMT la bordul unei capsule Crew Dragon a companiei SpaceX.

Echipajul a efectuat evaluarea medicală standard în momentul ieşirii din capsula spaţială, a spus NASA, adăugând că „dintr-un exces de precauţie, toţi membrii echipajului au fost transportaţi cu avionul, împreună, la unitatea medicală”.

NASA, care de obicei nu face publice detalii despre problemele medicale ale astronauţilor, a refuzat să precizeze ce anume a determinat acest exces de precauţie sau să descrie starea de sănătate a echipajului. Agenţia spaţială a Federaţiei Ruse nu a dat curs deocamdată unei solicitări de a face declaraţii despre starea de sănătate a cosmonautului Alexander Grebenkin, scrie Agerpres.

Rusul Alexander Grebenkin (stânga) și astronauții NASA Michael Barratt (al doilea stânga) Matthew Dominick (al doilea dreapta) și Jeanette Epps (dreapta) Foto: Profimedia

Compania SpaceX dispune de o flotă de vehicule spaţiale reutilizabile şi a efectuat deja 144 de zboruri spre ISS. Această companie privată, deţinută de miliardarul Elon Musk, a rămas singura opţiune a Statelor Unite pentru a îi transporta pe astronauţii de la NASA spre şi dinspre ISS. Capsula Starliner, concepută de grupul Boeing pentru a deveni al doilea vehicul american capabil să transporte echipaje în spaţiu, s-a confruntat de mai mulţi ani cu o serie de probleme tehnice în procesul său de dezvoltare.

Cu 235 de zile petrecute în spaţiu, misiunea cu astronauţi Crew-8 pe ISS, un laborator ştiinţific de mărimea unui teren de fotbal, aflat la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri pe orbita Pământului, a fost mai lungă decât misiunile obişnuite de şase luni la bordul avanpostului orbital. De asemenea, a fost cea mai lungă misiune de până acum a capsulei Crew Dragon a companiei SpaceX, care şi-a început zborurile pe orbită în 2020.

Revenirea echipajului pe Terra a fost amânată timp de mai multe săptămâni din cauza a două uragane care au lovit sud-estul Statelor Unite în apropierea zonelor în care echipajul capsulei Crew Dragon trebuia să amerizeze.

Dar miercuri după-amiază, capsula spaţială Crew Dragon s-a desprins în siguranţă de ISS şi a reintrat în atmosfera Pământului vineri dimineaţă, deschizându-şi paraşutele înainte de a plonja în apele Golfului Mexic.

Într-o conferinţă de presă ce a fost organizată după amerizare, un oficial de la NASA a declarat că „echipajul se descurcă grozav” şi nu a menţionat nicio problemă cu astronauţii, însă a remarcat două probleme cu deschiderea paraşutelor capsulei Crew Dragon.

Richard Jones, director adjunct al programului de zboruri comerciale cu echipaj uman din cadrul NASA, a declarat că setul iniţial de paraşute de frânare de care dispune capsula Crew Dragon a avut de suferit din cauza unor "lovituri cauzate de deşeuri spaţiale" şi că una dintre cele patru paraşute dintr-un set ulterior a avut nevoie de mai mult timp decât era de aşteptat pentru a se deschide.

Niciunul dintre aceste incidente nu a afectat siguranţa echipajului, a declarat Richard Jones, care a calificat condiţiile meteorologice pentru recuperarea echipajului ca fiind "ideale".

Capsula spaţială reutilizabilă Crew Dragon s-a aflat la cel de-al cincilea zbor al său, înregistrând 702 zile petrecute pe orbită după prima sa misiune, a declarat în faţa reporterilor prezenţi la aceeaşi conferinţă de presă vicepreşedintele companiei SpaceX pentru fiabilitatea zborurilor, William Gerstenmaier, un fost înalt oficial la NASA.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Milionarul român care e o ”bestie” și are o relație cu fosta iubită a lui George Clooney! Ea e cu 15 ani mai în vârstă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru astronauți s-au întors pe Pământ după opt luni pe ISS, blocați de problema capsulei Boeing și uraganul Milton

Prada și Axiom Space au prezentat noul costum spațial care va fi folosit de astronauții misiunii Artemis 3

Sonda Europa Clipper este gata de lansare. NASA caută „condiții pentru viață” pe una din lunile lui Jupiter

Momentul în care o parte a rachetei Starship a SpaceX este recuperată în zbor cu niște brațe mecanice gigantice

Partenerii noștri