Live

Un nou medicament pentru Covid, bazat pe anticorpi, a intrat în faza testării pe pacienți

Data actualizării: Data publicării:
Cercetător studiază probe la microscop. Foto: Guliver/ Getty Images

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a început testele pe pacienți pentru un tratament cu anticorpi, în paralel cu studiile pentru un vaccin contra COVID-19. Este vorba de un medicament bazat pe o combinație de anticorpi, despre care experții spun că poate preveni infectarea, dar și eradicarea infecției. În această etapă, expertii vor să vadă dacă acest coctail de anticorpi va fi tolerat de 48 de pacienți din Marea Britanie și Statele Unite și dacă nu prezintă riscuri pentru sănătatea acestora.  Dacă rezultatul va fi pozitiv, testele vor lua amploare.

Compania britanică, considerată deja unul dintre jucătorii-cheie din cursa pentru dezvoltarea unui vaccin de succes împotriva SARS-CoV-2, a dezvăluit că noul ei studiu va încerca să stabilească dacă medicamentul AZD7442, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali (mAbs), este sigur şi tolerabil. Testele inițiale vor fi făcute pe 48 de participanţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Dacă studiul companiei britanice, aflat într-un stadiu incipient şi în cadrul căruia au fost deja administrate dozele aferente participanţilor, va arăta că AZD7442 este un medicament sigur, atunci AstraZeneca va începe să îl testeze atât ca tratament preventiv pentru COVID-19, cât şi ca medicament administrat pacienţilor diagnosticaţi cu această boală, în studii ce vor fi realizate pe grupuri mai mari.

Speranțe mari în medicamente pe bază de anticorpi monoclonali

Dezvoltarea de anticorpi monoclonali care ţintesc noul coronavirus - o abordare deja testată de grupurile Regeneron, Eli Lilly, Roche şi Molecular Partners - este o iniţiativă sprijinită de mai mulţi oameni de ştiinţă de renume. La noi în țară, profesorul Alexandru Rafila se declara încrezător într-o astfel de terapie.

Anticorpii monoclonali imită anticorpii generaţi de organismul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor şi pot fi sintetizaţi în laborator pentru a trata diverse boli ale pacienţilor. Printre utilizările lor actuale se află şi tratarea anumitor forme de cancer, scrie Agerpres.

Expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci a spus că anticorpii monoclonali reprezintă „pariuri aproape sigure” împotriva COVID-19, iar compania AstraZeneca a primit în luna iunie o finanţare de 23,7 milioane de dolari de la un grup de agenţii guvernamentale americane pentru a dezvolta tratamente bazate pe anticorpi împotriva COVID-19.

Deşi vaccinurile se află în centrul luptei pe termen lung împotriva pandemiei, pe plan internaţional sunt dezvoltate şi tratamente alternative, iar Statele Unite au autorizat duminică utilizarea plasmei sangvine prelevate de la pacienţi deja vindecaţi de COVID-19 pentru a trata persoane care se luptă în prezent cu această boală.

Cotidianul Financial Times a relatat weekendul trecut că administraţia preşedintelui Donald Trump analizează în această perioadă posibilitatea de a accelera o procedură ce vizează aprobarea înainte de alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulţi angajaţi ai gigantului farmaceutic AstraZeneca au fost arestați în cadrul unei anchete în China

AstraZeneca anunță că retrage de pe piaţă vaccinul anti-COVID-19

Forxiga este aprobată în Uniunea Europeană pentru tratamentul simptomatic al insuficienței cardiace cronice

EMA recomandă autorizarea tratamentului preventiv pentru COVID-19 de la AstraZeneca

Partenerii noștri