Live

Tot mai multe start-upuri de tehnologie israeliene se relochează în SUA, din cauza incertitudinilor din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Proteste în Israel. FOTO: Profimedia Images

Un număr tot mai mare de start-upuri tehnologice israeliene se înregistrează în Statele Unite, atrase de fondurile americane şi politicile pro-business, dar și din cauza incertitudinii cauzate de reformele judiciare care au zguduit țara și au descurajat investitorii, transmite Reuters.

Această mișcare este neașteptată în contextul în care Israelul a reuşit în ultimul deceniu să convingă mai multe dintre start-upurile sale să se înregistreze în țară. 

S-ar putea să nu însemne mutarea în masă a locurilor de muncă în străinătate, sectorul tehnologic reprezentând 14% din locurile de muncă israeliene, dar înregistrarea companiilor sau a proprietăţii intelectuale în străinătate poate afecta locul în care se plătesc taxele şi, prin urmare, poate avea impact asupra veniturilor guvernamentale.

Antreprenorii şi investitorii au declarat pentru Reuters că au motive bune pentru relocarea în Statele Unite, şi în special în Delaware, care este considerat un stat pro-business şi un paradis fiscal, deoarece are taxe corporative scăzute şi nu are taxe de stat pe vânzări.

Alții au adus în discuție, de asemenea, reforma judiciară a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, susținută de guvernul său de dreapta, dar criticată de opoziție și de mare parte a populație, care o consideră un atac asupra democraţiei.

Deşi reforma nu afectează direct sectorul tehnologic, Ian Amit, un fost ofiţer militar israelian, este preocupat de impactul acesteia și a decis să își relocheze afacerea.

Incertitudinea afectează mediul de business

”Este multă incertitudine”, a spus Amit, care îşi va înregistra compania în Delaware. 

Decizia lui este motivată de corupția și incertitudinea din Israel, fiind nesigur de maniera în care afacerea lui poate fi protejată de stat "din perspectivă fiscală, din perspectivă legală sau din perspectiva proprietăţii intelectuale".

Industria tehnologică reprezintă aproape o cincime din PIB-ul Israelului și generează 30% din veniturile statului.

Aproximativ 80% dintre noile start-upuri tehnologice israeliene lansate în 2023 au ales să se înregistreze în Delaware, în creştere cu 20% față de 2022, potrivit unui sondaj al Autorităţii Israeliene de Inovare (IIA).

”Faptul că sistemul judiciar este zdruncinat generează un nivel mare de incertitudine, iar investitorilor nu le place incertitudinea”, a declarat liderul IIA, Ami Applebaum.

Avocatul Yair Geva a spus că firmele israeliene nu doar s-au înregistrat în Delaware, dar unele îşi extind diviziile de cercetare și cele operaționale în afara Israelului.

”Deci, este o problemă oarecum mai mare decât relocarea legală”, a spus acesta.

Un sondaj realizat de Startup Nation Central pe 615 firme a arătat că 8% dintre start-upurile israeliene au început să-şi mute sediul în străinătate, iar 29% intenţionau să facă acest lucru în curând.

Unii antreprenori şi investitori au motivat că decizia de a se înregistra în Statele Unite a fost una de afaceri și nu una politică. La urma urmei, sectorul tehnologic al Israelului se bazează în mare măsură pe investiţiile străine, iar o scădere a finanţării pentru start-upuri în urma creşterii ratelor dobânzilor şi a prăbuşirii Silicon Valley Bank ar putea încuraja firmele să meargă acolo unde sunt banii.

”Dacă vrei să activezi într-o lume globală şi vrei investitori americani... aşa stau lucrurile”, a spus Ronen Feldman, fondator şi CEO al ProntoNLP.ai.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce consecințe poate avea pentru Netanyahu mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Partenerii noștri