Live

Tensiuni la Kremlin. Rusia discută cu Iranul și Turcia situația „periculoasă” din Siria

Data actualizării: Data publicării:
Forțele rebele din Siria au lansat miercuri cea mai mare ofensivă împotriva guvernului din ultimii ani. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a anunţat sâmbătă că a discutat în convorbiri separate cu Iranul şi Turcia situaţia „periculoasă” din Siria, după capturarea de către facţiuni rebele și jihadişti a celei mai mari părţi a oraşului Alep. Rusia şi Iranul sunt principalii aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia este un susţinător al facţiunilor rebele.

În cursul convorbirii telefonice dintre şefii diplomaţiei ruse şi turce, Serghei Lavrov şi Hakan Fidan, „cele două părţi şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de evoluţia periculoasă a situaţiei din Siria, legată de escaladarea militară din provinciile Alep şi Idleb”, a indicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat citat de Agerpres.

Cei doi şi-au exprimat totodată „necesitatea de a coordona o acţiune comună pentru a stabiliza situaţia din Siria”.

În convorbirea dintre Lavrov şi omologul său iranian Abbas Araghchi, cei doi „şi-au exprimat extrema îngrijorare cu privire la escaladarea periculoasă a situaţiei din Siria”, comunicatul făcând referire de această dată la „ofensiva teroristă a unor grupări armate” în regiunile Alep şi Idleb.

„Miniştrii au convenit asupra necesităţii de a intensifica eforturile comune menite să stabilizeze situaţia din Siria”, a mai menţionat Moscova în urma discuţiei cu ministrul iranian.

Jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, şi facţiuni rebele siriene au lansat miercuri o ofensivă împotriva forţelor regimului din provinciile învecinate Idleb şi Alep, preluând controlul asupra a zeci de localităţi înainte de a intra vineri în Alep, al doilea oraş al Siriei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Citește și Războiul din Siria: cine sunt rebelii care preiau controlul asupra Alep, al doilea oraș ca mărime al țării 

Sunt primele violenţe de această amploare din ultimii ani din Siria, unde ostilităţile au încetat, în general, între beligeranţii susţinuţi de diferite puteri regionale şi internaţionale cu interese divergente în războiul devastator lansat în 2011.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefii diplomațiilor din Italia, Germania, Franța, Marea Britanie și SUA se întâlnesc la Roma. Situația din Siria, principala temă

Aproape 30.000 de ucraineni au fost înregistrați oficial ca „dispăruți” în 2024. „Repatriem cadavre în fiecare lună”

Depozitele de combustibil ale aeroportului din orașul rusesc Engels, în flăcări după un atac al dronelor ucrainene

Şefa diplomaţiei europene acuză Rusia că duce un „război hibrid” în Republica Moldova: „Utilizează gazul ca armă”

Partenerii noștri