Live

Tensiuni între China și Taiwan privind Acordul Trans-Pacific. Taipei: Beijingul este cel mai mare criminal

Data publicării:
Foto: Profimedia

China este „cel mai mare criminal” care hărțuiește Taiwanul și nu are dreptul să se opună sau să comenteze cererea de alăturare la pactul de liber schimb transpacific, susține guvernul taiwanez, în contextul tensiunilor privind deciziile de aderare a administrațiilor de la Taipei și Beijing la acest tratat, transmite Reuters.

Taiwanul, revendicat de China, a spus miercuri că a solicitat oficial intrarea în Acordul Comprehensiv și Progresiv pentru un Parteneriat Trans-Pacific, cu mai puțin de o săptămâmă după ce China și-a trimis propria candidatură.

Ministrul de Externe al Chinei spune că se opune ca Taiwanul „să intre într-un tratat sau organizație oficială” iar joi Taiwanul a reclamat că Beijingul a trimis 24 de aeronave militare în zona de apărare aeriană a insulei, ceea ce Taipei descrie ca fiind un mod de hărțuire aproape zilnică.

Într-un comunicat de joi, ministrul de Externe al Taiwanului a transmis că statul chinez „nu are niciun drept să vorbească” despre aplicația Taiwanului.

„Guvernul chinez vrea doar să hărțuiască Taiwanul în comunitatea internațională și este cel mai mare criminal în ostilități ce traversează Strâmtoarea Taiwan”, spune instituția.

China nu este membru al Acordului Trans-Pacific și sistemul său de liber schimb a fost pus la îndoială la nivel global pentru că nu atinge standardele înalte ale blocului, mai spune ministerul.

China și-a trimis forța aeriană pentru a amenința Taiwanul la scurt timp după anunțul că a aplicat pentru aderare, potrivit sursei citate.

„Acest model de comportament ar putea veni doar dinspre China”, spune partea taiwaneză.

Citește și: Taiwanul se teme că va avea soarta Afganistanului: „China visează să facă ce au făcut talibanii”

Într-un comunicat emis de asemenea joi, Biroul chinez pentru Afaceri cu Taiwan a precizat că intrarea Chinei în Tratat ar putea fi benefică redresării economiei globale post-pandemie.

China se opune folosirii de către Taiwan a comerțului pentru a-și împinge „spațiul internațional” sau pentru a se angaja în activități privind independența, a mai adăugat instituția.

„Sperăm ca țările relevante să gestioneze adecvat problemele conexe Taiwanului și să nu ofere un avantaj sau o platformă pentru activități independente ale Taiwanului”, spune aceasta.

Acordul original ce implică 12 membri, cunoscut drept Parteneriatul Trans-Pacific, a fost văzut drept un pol economic important ce contrabalansează influența în creștere a Chinei.

Însă TPP a stagnat de la începutul lui 2017, atunci când fostul președinte american Donald Trump a retras SUA.

Gruparea, care s-a redenumit CPPTP conectează Canada, Australia, Brunei, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri