Live

„O provocare nerezonabilă”. Taiwanul condamnă exercițiile militare ale Chinei care au loc în jurul insulei

Data actualizării: Data publicării:
O hartă ilustrată postată de Comandamentul Est al Chinei care arată locațiile exercițiilor militare. Foto: Profimedia

Taiwanul a condamnat ultima rundă de exerciții militare ale Beijingului în jurul insulei calificându-le drept „o provocare nerezonabilă”, după ce China a desfășurat nave de război și avioane de luptă în ceea ce a descris drept un „avertisment sever” față de „actele separatiste ale forțelor de independență ale Taiwanului”, scrie CNN.

Comandamentul Est al armatei chineze a declarat luni că exercițiile, care implică operațiuni comune ale armatei, marinei, forței aeriene și forței de rachete, se desfășoară în Strâmtoarea Taiwan - un corp îngust de apă care separă insula de China continental.

Exerciții militare, replici la acțiuni stânjenitoare

Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, o democrație cu 23 de milioane de locuitori, au devenit tot mai frecvente în ultimii ani și au tins să coincidă cu evenimente care au înfuriat Beijingul.

În august 2022, China a lansat o săptămână de exerciții militare după o vizită pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA de la acea vreme, Nancy Pelosi.

Exerciții similare au avut loc în mai, după inaugurarea președintelui Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a denunțat ca fiind un „separatist periculos”.

Înaintea exercițiilor, Comandamentul Est a publicat un videoclip de propagandă intitulat „pregătit de luptă” pe conturile sale de social media.

Videoclipul de aproximativ un minut arată avioane de luptă, nave de război și nave de asalt amfibii în aer și pe mare, precum și lansatoare de rachete mobile care sunt mutate la locul lor. Textul de însoțire spune că Beijingul este „pregătit pentru luptă în orice moment și poate lupta oricând”.

Într-o declarație, Ministerul Apărării din Taiwan condamnă cu fermitate exercițiile ca fiind o „provocare nerezonabilă” din partea Chinei și a declarat că și-a trimis propriile forțe.

Mai mult, Președinția din Taiwan cere Chinei să „înceteze provocările militare care subminează pacea și stabilitatea regională și să nu mai amenințe democrația și libertatea țării”. Președintele Lai a convocat reuniuni de securitate națională pentru a discuta reacțiile la exerciții, a adăugat acesta.

Poveste fără sfârșit

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că portavionul chinez Liaoning a intrat în apele din apropierea canalului strategic Bashi la sud de Taiwan, care separă insula de Filipine, și că anticipează că portavionul va naviga spre vestul Oceanului Pacific.

Exercițiile au avut loc după ce președintele Lai a ținut joi un discurs cu ocazia Zilei naționale a Taiwanului, afirmând că insula „nu este subordonată” Chinei și că Beijingul „nu are dreptul să reprezinte Taiwanul”.

Discursul a urmat comentariilor anterioare, în care Lai a declarat că este „absolut imposibil” ca China comunistă să devină patria Taiwanului și că Taiwanul este deja o „țară suverană și independentă”.

Lai s-a confruntat mult timp cu furia Beijingului pentru că a susținut suveranitatea Taiwanului și a respins pretențiile Partidului Comunist Chinez asupra insulei.

Deși nu a controlat niciodată Taiwanul, Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, a jurat să se „reunifice” cu democrația autonomă, prin forță dacă este necesar. Dar mulți locuitori ai insulei se consideră taiwanezi și nu doresc să facă parte din Republica Populară Chineză (RPC).

Liderii chinezi din ultima perioadă au jurat că într-o zi vor prelua controlul asupra Taiwanului, iar Xi Jinping, cel mai hotărât lider chinez din ultimele decenii, a intensificat retorica și agresiunea împotriva insulei democratice, alimentând tensiunile peste strâmtoare și stârnind îngrijorări cu privire la o confruntare militară.

Statele Unite s-au declarat „serios îngrijorate” de exercițiile militare, numindu-le un „răspuns cu provocări militare la un discurs anual de rutină” care „este nejustificat și riscă escaladarea”.
„Facem apel la RPC să acționeze cu reținere și să evite orice alte acțiuni care ar putea submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și în întreaga regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Emma Răducanu a trecut la o mașină românească, de 25 de ori mai ieftină decât precedenta, și a avut o surpriză uriașă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban amenință că va bloca ajutorul financiar pentru Ucraina, cu scopul de a-i oferi lui Trump o oportunitate electorală

„Am trăit o viață falsă”. O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei și trimisă în SUA pentru adopție

Pentagonul confirmă că SUA vor trimite o baterie THAAD Israelului pentru a se proteja de rachetele Iranului

Cum se răzbuna Donald Trump pe statele care nu-i erau loiale politic atunci când era președinte. „A fost şocant şi îngrozitor”

Partenerii noștri