Live

Sute de școli din Slovacia și Cehia au primit marți amenințări cu bombă

Data actualizării: Data publicării:
Școală din Cehia. Foto: Shutterstock

Circa 270 de şcoli de pe teritoriul Slovaciei au primit marţi dimineaţă ameninţări cu bombă, a anunţat ministrul de Interne Matus Sutaj Estok, precizând că acest caz este investigat ca atac terorist, informează agenţia slovacă TASR, preluată de Agerpres. În mod bizar, același lucru s-a petrecut și în țara vecină, Cehia, unde polițiștii investighează proveniența unui mail de amenințare, al cărui autor susține că în sute de școli din Republica Cehă au fost amplasate bombe. Unele dintre școli au fost evacuate.

Pe site-ul de socializare X, poliția cehă a precizat că nu are informații specifice care să sugereze că cineva este în pericol. Centrul Național pentru Combaterea Terorismului, Extremismului și Criminalității Cibernetice investighează cazul. Poliția este în strânsă comunicare cu reprezentanții școlilor afectate și a luat măsuri pentru a interfera cât mai puțin posibil cu operațiunile școlare normale, scrie expats.cz.

„Dorim să asigurăm publicul că nu avem informații specifice care să sugereze că cineva ar trebui să fie în pericol”, a declarat poliția pe social media. Poliția nu a ordonat evacuarea școlilor, a declarat Moravčík pentru ČTK.

În Slovacia, autorii ar putea primi până la 25 de ani de închisoare

Chiar dacă poliţiştii nu au găsit niciun fel de explozivi, Ministerul Educaţiei din Slovacia a recomandat şcolilor vizate să îşi suspende cursurile până la ora 11.00. Dacă va fi sau vor fi găsiţi, autorul sau autorii ar putea primi până la 25 de ani de închisoare sau chiar detenţie pe viaţă.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Tomas Drucker (Voice-SD), a cerut tuturor şcolilor să îşi verifice poşta electronică, astfel încât să nu găsească prea târziu un mesaj de ameninţare.

Agenția slovacă de presă TASR mai transmite că, între timp, accesul în clădirea primăriei din oraşul Kosice a fost interzis din cauza unei alerte cu bombă.

Primăria a primit un mesaj de ameninţare pe e-mail în care scria că un dispozitiv exploziv a fost plasat sub o maşină în parcarea din apropiere, a declarat o funcţionară municipală, Jana Polova.

”Poliţia ia măsuri de securitate pentru a confirma sau infirma această suspiciune”, a adăugat ea.

Polova a confirmat că directorii mai multor şcoli administrate de municipalitatea din Kosice au primit e-mailuri anonime cu ameninţări cu bombă.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stimulente financiare pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională sau la Bac

Un băiat de 12 ani a înjunghiat 6 copii la o școală din Portugalia

Un elev a atacat cu ciocanul trei colegi și o profesoară într-o școală din Rusia

Un sirian care ar plănuit să ucidă cu maceta „cât mai mulţi” soldaţi a fost arestat în Germania

Partenerii noștri