Live

Galerie Foto Sute de protestatari au încercat să ia cu asalt casa președintelui din Sri Lanka. 50 de răniți, după intervenția poliției

Data actualizării: Data publicării:
Sute de protestatari s-au adunat în fața casei președintelui srilankez și au cerut ca acesta și oficialii administrației sale să își dea demisia. Pe rețelele sociale au început să circule filmări cu protestatari care îi strigă președintelui: „Lunaticule, du-te acasă!” Foto: Profimedia Images

Aproape 50 de oameni au fost răniți după ce autoritățile din Sri Lanka au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un grup de protestatari care încercau să pătrundă în casa președintelui Gotabaya Rajapaksa, scrie The Guardian. Criza economică gravă prin care trece țara insulară a provocat furia populației care a rămas, printre altele, fără alimente, medicamente și combustibili.

Sute de protestatari s-au adunat în fața casei președintelui srilankez și au cerut ca acesta și oficialii administrației sale să își dea demisia. Pe rețelele sociale au început să circule filmări cu protestatari care îi strigă președintelui: „Lunaticule, du-te acasă”.

Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i alunga pe protestatari. În apropierea reședinței președintelui din orașul Colombo, capitala țării, demonstranții au dat foc unui autobuz al armatei și unei mașini de poliție.

Violențele, în timpul cărora au fost arestate 45 de persoane, au dus la impunerea de restricții de circulație pe timpul nopții. Aproape 50 de oameni, inclusiv jurnaliști, au fost răniți și transportați la spital.

Sri Lanka, o țară condusă de familia președintelui

Sri Lanka este condusă de familia lui Rajapaksa. Frații președintelui ocupă posturile de ministru de finanțe, prim-ministru și ministru al agriculturii. Nepotul său este ministrul sportului. Surse oficiale au spus că președintele țării nu ar fi fost acasă în timpul protestelor.

Din cauza dezastrului economic străzile capitalei au rămas goale, în condițiile în care benzinăriile au rămas fără rezerve de combustibili. Acolo unde se mai găsește benzină, prețul a sărit de la 128 la 300 de rupii pentru un litru de carburant.

În apropierea reședinței președintelui, demonstranții au dat foc unui autobuz al armatei și unei mașini de poliție. Foto: Profimedia Images

Fără aer condiționat sau ventilatoare, populația se „topește” de căldură din cauza penelor de curent care pot dura chiar și peste 12 ore. Guvernul nu mai are bani să plătească pentru combustibilii de care ar avea nevoie pentru a ține în funcțiune centralele electrice.

Persoanele care au probleme medicale serioase nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie, în timp ce în spitale nu se mai fac operații din cauza lipsei de combustibili necesari generatoarelor de curent electric.

Sri Lanka nu mai poate importa nici lapte praf

Pentru a face economie de electricitate, guvernul a decis să stingă luminile stradale. Telefoanele mobile au fost și ele afectate din cauza lipsei de combustibili pentru generatoarele folosite de distribuitori.

Aproape 50 de oameni, inclusiv jurnaliști, au fost răniți și transportați la spital. Foto: Profimedia Images

„Ne încărcăm telefoanele în orele în care avem electricitate, dar internetul este foarte slab din cauză că turnurile [de telecomunicații] nu funcționează cum trebuie”, a spus un oficial din domeniul turismului pentru The Guardian, înainte ca legătura telefonică prin WhatsApp să se încheie brusc. „Supermarketurile s-au închis pentru că nu mai au electricitate pentru lumină și aparatele de răcire”.

Anul acesta, Sri Lanka trebuie să plătească o datorie externă de 7 miliarde de dolari cu toate că nu are destulă valută nici pentru a importa lapte praf. 10% din suma datoriei este destinată Chinei.

Grupuri din societatea civilă au cerut organizarea de noi demonstrații programate pentru duminică dimineața, când sunt așteptați să participe și membrii opoziției.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri