Sute de femei au dat în judecată Uber după ce ar fi fost „agresate, răpite sau violate” de șoferii săi
Uber a fost dat în judecată în SUA de 550 de femei care spun că au fost agresate sexual de soferii de pe platforma online a companiei, scrie BBC. Printre acuzațiile aduse companiei se numără acțiuni de „răpire, agresiune sexuală, viol, lipsire ilegală de libertate, hărțuire și agresiune fizică” săvârșite de șoferii Uber.
„Agresiunea sexuală este o infracțiune oribilă și tratăm cu seriozitate fiecare caz în parte”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber pentru BBC.
„Nu este nimic mai important decât siguranța și de aceea Uber a dezvoltat noi măsuri de siguranță, a pus în aplicare politici de susținere a victimelor și a devenit mai deschisă cu privire la incidentele serioase”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei. „Nu putem să comentăm în legătură cu litigiul în curs de soluționare, dar vom continua să punem siguranța pe primul loc”.
Plângerea depusă de avocații firmei de avocatură Slater Slater Schulman afirmă că agresiunile au avut loc în „mai multe state” americane și că cel puțin alte 150 de potențiale cazuri sunt „investigate în mod activ”.
Compania Uber este acuzată că știa că șoferii săi agresau sexual și violau femeile care foloseau aplicația încă din 2014 și cu toate astea a prioritizat creșterea economică în detrimentul siguranței clienților.
Întreg modelul de afaceri Uber ar trebui să fie bazat pe transportul în siguranță a clienților acasă, dar siguranța nu a fost niciodată o prioritate pentru această firmă, a spus Adam Slater, asociat fondator al companiei de avocatură.
Aproape 1.000 de cazuri de agresiune sexuală și viol raportate de clienții Uber în 2020
Uber a publicat luna trecută al doilea său raport de siguranță din care reieșea că au avut loc 998 de incidente de agresiuni sexuale în 2020, printre care 141 erau cazuri de viol. Compania a spus că i-au fost raportate 3.824 de cazuri de agresiuni sexuale din cele mai grave cinci categorii între 2019 și 2020.
Uber a spus că agresiunile sexuale ale șoferilor care folosesc platforma sa au scăzut cu 38% față de cele care apar în raportul inițial din perioada 2017-2018, dar s-ar putea ca pandemia de Covid-19 să fi avut un impact important având în vedere că numărul de clienți ai Uber s-a redus drastic între 2020 și 2021, scrie CNBC.
Compania a susținut mereu că nu poate fi trasă la răspundere pentru comportamentul șoferilor de pe platforma Uber întrucât aceștia sunt contractanți independenți și nu angajați, potrivit Bloomberg Law.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News