Live

Galerie Foto Sute de familii care nu s-au mai văzut de ani de zile s-au putut îmbrățișa cinci minute. Imagini sfâșietoare pe un pod improvizat

Data actualizării: Data publicării:
Sute de familii care nu s-au mai văzut de ani de zile s-au putut vedea cinci minute. FOTO: Profimedia Images

Peste 200 de familii ai căror membri nu s-au mai văzut de ani de zile au avut ocazia să se reunească și să se strîngă în brațe pentru câteva minute pe un pod improvizat peste fluviul care marchează frontiera dintre Mexic şi Statele Unite.

Epifanio Carrillio cade în braţele fiului său Arturo, cu care nu a vorbit de 16 ani decât la telefon.

Poartă pe mână numărul 144: cel care i se atribuie la coada care cuprinde sute de familii, ca şi a lui, pe care emigraţia le-a destrămat, de o parte şi de alta a frontierei.

"Să-l strâng în braţe este o mare satisfacţie, acest moment umple un gol în inimile noastre de părinţi", a spus bărbatul de 75 de ani, locuitor în Ciudad Juarez.

Operaţiunea Hugs not walls (Îmbrăţişări, nu ziduri), organizată din 2016 de organizaţii civile din Statele Unite care ajută imigranţii ilegali, a reunit sâmbătă 210 familii ale căror membri nu se mai văzuseră de ani de zile.

Îmbrăţişări, zâmbete şi lacrimi au şters simbolic frontiera dintre oraşul mexican Ciudad Juarez şi El Paso, în Statele Unite. Până şi temuta patrulă de frontieră americană şi-a relaxat supravegherea în timpul acestor reuniuni, care au avut loc la câţiva metri de uriaşul zid care desparte cele două ţări, într-o zonă de obicei cu acces interzis.

O replică a Statuii Libertăţii a împodobit una dintre căile de acces la podul pietonal temporar.

Imigranţii mexicani fără acte erau îmbrăcaţi în galben, rudele lor în albastru, iar organizatorii în roşu

Claudia Blassi, originară din Oaxaca, la 2.300 de kilometri sud de Ciudad Juarez, avea 21 de ani când şi-a văzut ultima dată mătuşa, Gloria Cruz.

În prezent în vârstă de 44 de ani, ea nu şi-a putut ascunde nervozitatea şi emoţiile care au cuprins-o când s-a reunit cu mătuşa ei de 60 de ani şi cu alţi membri ai familiei.

"Îi sunt foarte recunoscătoare lui Dumnezeu şi oamenilor care au creat acest program care mi-a permis să-i văd, să-i strâng în braţe chiar dacă a durat doar trei, cinci minute", a povestit ea pentru AFP, scrie Agerpres.

Pentru Fernando Garcia, directorul Border Network for Human Rights, unul dintre organizatorii acestei operaţiuni, ideea este de a permite ca "familiile care au fost destrămate şi separate de politica migratorie a Statelor Unite să poată fi din nou reunite".

"Este un moment de iubire şi omenie, de unire şi speranţă, dar şi de protest", a continuat el.

Garcia a insistat asupra faptului că "deportările şi separările de familie nu s-au oprit" sub administraţia preşedintelui democrat Joe Biden care "a promis multe" în ceea ce priveşte o politică mai umană faţă de migranţi.

În 2021, numărul imigranţilor mexicani în Statele Unite a fost de 11,9 milioane, faţă de 11,5 milioane în 2020, potrivit unui raport al băncii spaniole BBVA, bazat pe date oficiale din ambele ţări. 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri