Live

„Sunt 20 de kilometri de iad”. De ce le este atât de greu ucrainenilor să străpungă liniile de apărare ale rușilor

Data actualizării: Data publicării:
Conflictul a devenit un război brutal de uzură între capacitatea Moscovei de a continua luptele și abilitatea Occidentului de a susține Ucraina. Foto: Profimedia Images

Eliberarea teritoriului ocupat de ruși în estul și sudul Ucrainei este un proces calculat, dar lent. După cum explică și un general în retragere american, forțele Kievului au de înfruntat „20 de kilometri de iad”, ceea ce nu este o sarcină simplă, mai ales cu forța limitată pe care o au la îndemână, scrie Insider.

Au trecut câteva săptămâni de când Ucraina a declanșat mult așteptata contraofensivă, iar armata sa a eliberat părți restrânse din teritoriul ocupat de ruși. Luptele, însă, sunt acerbe. Trupele rusești au construit mai multe linii sofisticate de apărare în straturi gândite să provoace cât mai multe pierderi inamicului.

În timp ce forțele ucrainene își pregăteau contraofensiva, rușii au avut luni de zile la dispoziție să își consolideze pozițiile de apărare în spatele liniei frontului care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei.

Printre acestea se numără șanțuri antitanc, sârmă ghimpată, tranșee întărite cu beton, câmpuri minate cu mine antipersonale și antitanc, obstacole antivehicul de tip „dinți de dragon” și buncăre.

Cu tot arsenalul impresionant pe care Ucraina îl are acum la dispoziție, progresul armatei ucrainene a fost totuși unul lent. Oficialii ucraineni au răspuns acuzațiilor pesimiste cu privire la ritmul încet al contraofensivei, argumentând că un asalt rapid și cuprinzător nu este „fezabil” în acest moment cu armele din dotare.

În timp ce forțele ucrainene își pregăteau contraofensiva, rușii au avut luni de zile la dispoziție să își consolideze pozițiile de apărare în spatele liniei frontului care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt, care a activat zeci de ani în armata americană și a fost director adjunct de operațiuni pentru Forțele de Coaliție în Irak, a explicat de ce Ucrainei îi este atât de greu să străpungă liniile de apărare rusești.

Kimmitt a explicat într-un videoclip publicat luni de Wall Street Journal cum toate aceste forme de apărare sunt aliniate una după cealaltă și continuă pe o distanță de câțiva kilometri, ceea ce creează până la opt straturi de fortificații periculoase pe care blindatele grele ale ucrainenilor și trupele de asalt le au de înfruntat, suferind în acest timp pierderi umane și materiale.

„Rușii, la fel ca majoritatea țărilor, au ceea ce ei numesc o „apărare deliberată”, reprezentând o serie de obstacole stratificate menite să asigure faptul că forțele ucrainene sunt oprite pe cât de în față posibil”, a spus Kimmitt.

Spre exemplu, vehiculele blindate ucrainene care încearcă să avanseze sunt prinse în capcanele antitanc, ceea ce le expune în fața focului inamic. Infanteriștii care trec de aceste capcane, între timp, sunt încetiniți și prinși în sârma ghimpată, devenind și ei vulnerabili în fața atacurilor.

Dacă trec de aceste apărări, forțele ucrainene întâmpină tranșee, mine și dinți de dragon – rânduri de structuri piramidale din beton menite să oprească avansul blindatelor.

Chiar și dacă trec de toate aceste obstacole, ucrainenii pot da apoi de alte linii de sârmă ghimpată și tranșee, ceea ce îi va arunca în lupte de la mică distanță cu inamicul. Aici, trupele Kievului pot deveni ținte pentru artileria rusă, drone, avioane de luptă, muniție cu dispersie și alte tipuri de atacuri letale.

Ucraina se confruntă cu o lipsă de muniţie. Foto: Profimedia Images

„Sunt 20 de kilometri de iad”, a spus Kimmitt, referindu-se la liniile de apărare stratificate ale rușilor. „Nu există absolut nicio îndoială că probabil asta este cea mai dificilă luptă în afara orașelor”, a precizat generalul american, adăugând că Ucraina încearcă în acest moment să găsească și să exploateze un eventual punct de slăbiciune în apărarea rusă.

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a spus la finalul lunii iunie că progresul lent al Ucrainei poate fi atribuit tipului de război care se poartă acum în teritoriile ocupate de ruși, dar a avertizat că această contraofensivă va fi una „foarte sângeroasă”.

Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că administrația Biden va pune la dispoziția Kievului controversata muniție cu dispersie pentru a ajuta contraofensiva.

„Ucrainenii mai au capacități substanțiale pe care nu le-au folosit încă în luptă”, a precizat Jake Sullivan, consilierul de securitate națională de la Casa Albă. „Așa că povestea acestei contraofensive este departe de a se termina și noi vom continua să sprijinim Ucraina în acest proces”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

„Dacă vom fi atacați, nu vom renunța niciodată”. Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia

Vladimir Șkliarov, balerinul-vedetă al Teatrului Mariinski, a murit la vârsta de 39 de ani, după ce a căzut de pe o clădire

Unităţile de apărare aeriană au distrus două drone care se îndreptau spre Moscova, anunță primarul orașului

Partenerii noștri