Înaintea summitului NATO, soldaţii ucraineni care poartă împotriva trupelor ruse bătălii grele soldate cu mulţi morţi şi răniţi îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să ia în considerare cererile Kievului de aderare, afirmând că aceasta este singura cale de a pune capăt războiului cu Rusia odată pentru totdeauna, scrie luni agenţia Reuters într-un reportaj.
Trupele ucrainene au făcut unele progrese în contraofensiva lansată în urmă cu o lună, dar câştigurile teritoriale sunt lente şi modeste, o trezire la realitatea asupra perspectivei unui conflict prelungit în sudul şi estul Ucrainei.
Ruşii sunt bine înfipţi în teren, au amenajat reţele complexe de tranşee şi câmpuri de mine, explică Povar (pseundonim), un infanterist ucrainean în vârstă de 32 de ani, din Brigada 35 de infanterie marină care a recucerit recent satul Makarivka, din sudul Ucrainei.
„Sper că acesta va fi ultimul război al Ucrainei, că vom pune punct final acestui război lung de 300 de ani”, spune soldatul ucrainean, făcând referire la îndelungata aspiraţie de independenţă a Ucrainei. „Când avem un vecin atât de mizerabil, atunci trebuie să ne alăturăm unui fel de alianţă, să ne alăturăm lumii civilizate, pentru a avea un sprijin serios şi parteneri serioşi”, adaugă el.
Soldaţi ucraineni dintr-o altă brigadă care au eliberat satul Neskucine descriu un tablou sumbru al câmpului de luptă, în pofida unor progrese obţinute. Andrei, un soldat în vârstă de 35 de ani, spune că unitatea sa formată din circa 70 de soldaţi s-a lovit de linii defensive ruseşti bine camuflate şi de câmpuri minate dens atât împotriva tancurilor cât şi infanteriei, ce au provocat în rândul soldaţilor acestei unităţi pierderi pe care nu le-a precizat. „Pur şi simplu aşa se întâmplă. Nu veţi vedea asta la televizor (...) Atacul nu este la fel ca apărarea. Este un război complet diferit”, explică soldatul.
Ucraina a lansat în contraofensiva sa numeroase atacuri asupra poziţiilor ruseşti ce apără suprafaţa de teritoriul de la nord de Marea Azov care conectează Rusia de Crimeea, străpungerea acesteia fiind un obiectiv strategic al armatei ucrainene, dar înaintarea sa a reuşit deocamdată să elibereze doar o mână de sate.
Atât Andrei cât şi un alt soldat din echipa sa au descris cum ruşii au răspuns cu baraje puternice de artilerie şi rachete, inclusiv muniţii cu dispersie, precum şi atacuri ale elicopterelor ruseşti asupra trupelor ucrainene aflate în înaintare. Armata rusă pare să-şi fi adaptat tacticile de luptă, după ce contraofensivele ucrainene rapide de anul trecut în regiunile Harkov şi Herson i-au expus punctele slabe, observă acelaşi soldat ucrainean.
La o poziţie a armatei ucrainene mai către nord-est, aproape de oraşul Bahmut, reporterii Reuters discută cu un medic de front epuizat, în timp ce acesta bandajează o rană sângerândă pe braţul unui soldat. Medicul, care se prezintă sub pseudonimul Ioda, spune că a observat o creştere a proporţiei rănilor provocate de arme uşoare, după ce anterior predominau rănile provocate de obuze. Acum, afirmă el, circa două treimi din rănile soldaţilor unităţii sale sunt provocate de arme uşoare, aceasta pentru că unitatea se află în ofensivă, ceea ce a condus la o creştere a numărului victimelor.
„În general, o săptămână în ofensivă echivalează cu o lună în defensivă. Într-un timp atât de scurt, (unitatea) va avea tot atâţia morţi şi răniţi ca şi când ar fi fost în defensivă o lună întreagă”, explică medicul militar ucrainean, în vârstă de 38 de ani. El activează în Brigada 57 de infanterie mecanizată, care luptă în zona oraşului Bahmut, capturat de trupele ruse după 10 luni de lupte crâncene soldate cu mii de morţi în ambele tabere. Trupele ucrainene au reuşit în ultimele săptămâni mici înaintări în apropierea acestui oraş, mai relatează Reuters, citată de Agerpres.
Medicul „Ioda” mai spune că el însuşi a fost rănit de patru ori de la începutul războiului şi că mulţi soldaţi luptă în timp ce poartă răni nevindecate. Din cauza numărului mare de victime, unitatea sa se confruntă cu o lipsă acută de medici de front, iar aceştia sunt uneori nevoiţi să facă zilnic şi câte cinci drumuri până la linia frontului şi înapoi sub focul artileriei şi dronelor inamice.
Editor : Liviu Cojan