Live

Sultanul Ibrahim Iskandar a plâns la ceremonia prin care a fost ales ca viitor rege al Malaeziei

Data publicării:
Foto: Sultanul Ibrahim Iskandar din Johor alături de sora sa Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah la ceremonia din Kuala Lumpur. Sursa foto: Profimedia Images

Familiile regale ale Malaeziei l-au ales pe puternicul și sincerul sultan Ibrahim Sultan Iskandar din sudul statului Johor să fie următorul rege al țării. Acesta îl va înlocui pe cumnatul său, regele Al-Sultan Abdullah. La ceremonie a participat și sora sa, la fel de emoționată, Majestatea Sa Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, transmite Reuters.

Regele joacă un rol mai mult ceremonial în Malaezia, dar monarhia a devenit mai influentă în ultimii ani din cauza instabilității politice prelungite, care l-a determinat pe regele în exercițiu să apeleze la puteri discreționare rareori folosite.

Malaezia are un sistem unic în care șefii celor nouă familii regale se schimbă pentru a fi monarh pentru un mandat de cinci ani. Țara din Asia de Sud-Est este o democrație parlamentară, monarhul fiind șef de stat.

Sultanul Ibrahim va prelua mandatul actualului rege Al-Sultan Abdullah pe 31 ianuarie 2024, a declarat vineri, într-un comunicat, deținătorul sigiliului guvernanților.

Spre deosebire de alți conducători tradiționali malaezieni, sultanul Ibrahim a fost deschis spre politică și a spus că are o relație bună cu prim-ministrul Anwar Ibrahim.

Sultanul, despre care se știe că deține o colecție mare de mașini și motociclete de lux, are interese comerciale ample, de la imobiliare la minerit.

Regele Al-Sultan Abdullah / sursa foto: Profimedia Images

Regele Al-Sultan Abdullah a jucat un rol neobișnuit de activ în politica malaeziei, alegând ultimii trei prim-miniștri ai țării.

Constituția federală îi acordă monarhului doar câteva puteri discreționare, regele fiind în mare măsură nevoit să acționeze la sfatul primului ministru și al cabinetului.

De asemenea, îi permite regelui să numească un prim-ministru despre care crede că are o majoritate parlamentară, o putere niciodată utilizată până în 2020, deoarece premierul este de obicei ales prin alegeri.

Regele Al-Sultan Abdullah a folosit acele puteri în timpul unei perioade de instabilitate politică declanșată de înfrângerea Organizației Naționale a Malayilor Unite (UMNO), care guvernase Malaezia neîntrerupt de la independență până în 2018.

Regele are și puterea de a ierta persoanele condamnate. În 2018, predecesorul lui Al-Sultan Abdullah, sultanul Muhammad V, l-a grațiat pe Anwar, care a fost apoi întemnițat pentru acuzații de sodomie și corupție despre care spune că erau motivate politic.

Fostul premier Najib Razak, închis anul trecut pentru o condamnare legată de un scandal asupra fondului de stat 1MDB (1Malaysia Development Berhad), a cerut gratierea regală, cerere care ar putea fi revizuită de noul rege.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Camelia Potec şi David Popovici au fost onoraţi de familia regală a României

„Cel mai greu an”. Prinţul William a dezvăluit cât de dificil i-a fost după diagnosticul de cancer al soției sale și al regelui Charles

Fotografii în premieră cu Diana și William într-o vizită la persoanele fără adăpost. Prințul dezvăluie cum l-a marcat

Partenerii noștri