SUA impun primele sancțiuni firmelor chineze pentru fabricarea de arme pentru războiul Rusiei în Ucraina
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a doi furnizori de drone cu sediul în China și a presupușilor lor parteneri ruși, fiind pentru prima dată când Washingtonul penalizează companii chineze pentru furnizarea de sisteme de arme complete Rusiei pentru războiul din Ucraina, informează CNN.
Washingtonul a acuzat mult timp China că sprijină efortul de război al Rusiei prin furnizarea de bunuri și componente cu dublă utilizare care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme, ceea ce Beijingul neagă. Însă, într-un anunț făcut joi, Departamentul Trezoreriei SUA a acuzat firmele chineze de implicare directă în furnizarea de arme către Moscova.
Companiile chineze au colaborat cu firme de apărare rusești în producția de vehicule aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune „seria Garpiya” a Moscovei, a afirmat departamentul. Dronele au fost proiectate, dezvoltate și fabricate în China înainte de a fi trimise în Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, potrivit sursei citate.
„Garpiya a fost desfășurată de Rusia în războiul său brutal împotriva Ucrainei, distrugând infrastructura critică și provocând victime în masă”, a mai precizat Departamentul Trezoreriei SUA.
„În timp ce Statele Unite au impus anterior sancțiuni entităților (chineze) care furnizează inputuri critice pentru baza militară-industrială a Rusiei, acestea sunt primele sancțiuni americane impuse entităților (chineze) care dezvoltă și produc direct sisteme de arme complete în parteneriat cu firme rusești”.
Declarația Departamentul Trezoreriei SUA acuză Xiamen Limbach Aircraft Engine Co., cu sediul în orașul Xiamen, de producerea motoarelor de drone pentru seria Garpiya.
Contactat telefonic de CNN vineri, un reprezentant de vânzări al companiei a negat că ar fi produs motoare pentru dronele Garpiya și că ar fi exportat produsele sale în Rusia.
SUA au acuzat cealaltă companie chineză sancționată, Redlepus Vector Industry Shenzhen Co., că a colaborat cu o firmă de apărare rusă pentru a facilita expedierea dronelor către Rusia.
Departamentul Trezoreriei a declarat că Redlepus a trimis, de asemenea, în Rusia, prin intermediul firmei ruse de apărare TSK Vektor, transporturi de componente care pot fi utilizate în drone, inclusiv motoare de avioane, părți ale mașinilor automate de prelucrare a datelor și componente electrice.
Redlepus a închis telefonul când CNN a sunat pentru comentarii.
SUA au impus, de asemenea, măsuri punitive asupra proprietarului TSK Vektor, un cetățean rus, și asupra unei alte companii pe care o deține. SUA a sancționat anterior TSK Vektor în decembrie anul trecut pentru că a ajutat Rusia să achiziționeze drone de atac.
„Am văzut de ceva timp companii chineze furnizând componente companiilor rusești pe care acestea le folosesc apoi pentru a le transforma în mașini, arme, alte componente pe care Rusia le-ar putea folosi în războiul său”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
„Aceasta a fost prima dată când am văzut de fapt o companie chineză fabricând ea însăși o armă care apoi a fost folosită pe câmpul de luptă de către Rusia”.
„Puncte de vedere comune”
Beijingul a negat anterior furnizarea de armament Rusiei și susține că menține controale stricte asupra acestor bunuri.
Ambasada Chinei la Washington a negat cele mai recente acuzații și a declarat că China gestionează exportul de produse militare în mod responsabil, potrivit Reuters.
„SUA lansează acuzații false împotriva comerțului normal al Chinei cu Rusia, în timp ce continuă să livreze ajutor militar fără precedent în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu, potrivit Reuters. „Acesta este (dublul) standard tipic și extrem de ipocrit și iresponsabil”.
Sprijinul Chinei pentru Rusia, în timp ce Kremlinul poartă un război în Ucraina, a devenit un punct cheie de tensiune între Washington și Beijing, care încearcă să stabilizeze relațiile dificile.
Beijingul a susținut neutralitatea în conflictul care durează de peste doi ani și jumătate, chiar dacă a aprofundat legăturile politice, economice și militare cu Moscova. China a devenit principalul partener comercial al Rusiei, oferind o linie vitală crucială economiei sale puternic sancționate, iar cei doi vecini înarmați nuclear au intensificat exercițiile militare comune în ultimele luni.
În cel mai recent semn al alinierii lor tot mai profunde, oficialii chinezi și ruși din domeniul apărării au promis să își consolideze cooperarea în timpul întâlnirilor de la Beijing de săptămâna trecută.
Cele două țări au „opinii comune, o evaluare comună a situației și o înțelegere comună a ceea ce trebuie să facem împreună”, i-a spus șeful apărării, Andrei Belousov, lui Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei militare centrale din China, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News